Nederland verwacht sterke stijging huizenprijzen komende twee jaar


Key takeaways

  • Rabobank voorspelt dat de huizenprijzen in Nederlands met gemiddeld 8,6 procent zullen stijgen dit jaar.
  • De groei wordt toegeschreven aan loonstijgingen, beperkte woningbouw, een laag werkloosheidspercentage en een grote vraag die het aanbod overtreft.
  • De Nederlandse provincies Flevoland, Noord-Limburg, Midden-Limburg en Groningen zullen naar verwachting de hoogste prijsstijgingen zien met een gemiddelde van 11 procent.

De Nederlandse Rabobank voorspelt voor de komende twee jaar een aanhoudende opwaartse trend in de huizenprijzen. Dit jaar zullen de prijzen naar verwachting met gemiddeld 8,6 procent stijgen, gevolgd door nog eens een stijging van 5,7 procent in 2026. Deze aanhoudende groei wordt toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder loonstijgingen, beperkte woningbouw, een laag werkloosheidspercentage en een aanzienlijke vraag die het aanbod overstijgt.

Vorig jaar steeg de gemiddelde huizenprijs in Nederland met 8,7 procent. Een belangrijke oorzaak van deze trend is de verschuiving op de huurmarkt, waar veel woningbeleggers hun eigendommen verkopen als gevolg van minder gunstige belastingwetten en strengere regels die door voormalig minister van Wonen Hugo de Jonge zijn ingevoerd. Deze veranderingen hebben de winstgevendheid van het verhuren van woningen verminderd, wat heeft geleid tot een afname van het aantal beschikbare verhuureenheden.

Verschillen per regio

Van de verschillende regio’s voorspelt de Rabobank de grootste prijsgroei in de provincies Flevoland, Noord-Limburg, Midden-Limburg en Groningen, met een verwachte gemiddelde stijging van 11 procent. Het noordelijke deel van Noord-Holland, de regio Alkmaar en Groot-Rijnmond daarentegen zullen naar verwachting de laagste prijsstijgingen zien, die worden geschat op 7 procent.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.