Ook bij Airbus dreigt sociaal bloedbad

De Europese vliegtuigbouwer Airbus praat naar verluidt met vakbonden over een aanstaande ontslagronde.

De luchtvaartsector bloedt. Nadat maatschappijen Brussels Airlines en TUI het mes diep in het personeelsbestand zetten, lijkt het nu de beurt aan vliegtuigbouwer Airbus om te snijden.

Het bedrijf is in de problemen gekomen door de coronacrisis, die de vraag naar vliegtuigen treft. Orders worden ingetrokken en Airbus ziet zich gedwongen de productie te verlagen.

Ingewijden bij de gesprekken weten niet hoeveel banen er zouden verdwijnen. De plannen zullen naar verwachting volgende week bekend worden, maar dat is ook afhankelijk van de onderhandelingen met de bonden. Meerdere berichten hebben het over 10 procent van het personeel dat op straat zou belanden. Dat zou betekenen dat meer dan 10.000 van de 134.000 werknemers hun baan kwijt zouden raken.

Airbus weigerde op de kwestie in te gaan. Topman Guillaume Faury waarschuwde eerder al dat hij onpopulaire maatregelen zou moeten nemen en dat bezuinigingen noodzakelijk zijn. Fabrieken in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Spanje namen al op tijdelijke basis afscheid van duizenden werknemers. In België heeft de groep vestigingen in Brussel en Oostkamp.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20