Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 21 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Toerismereus TUI schrapt 8.000 banen: ‘Dit is onze zwaarste crisis ooit’

Logo Business AM
Business

13/05/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Isopix

Het Duits-Britse toeristische concern TUI Group heeft de intentie aangekondigd om zijn personeelsbestand met ongeveer achtduizend arbeidsplaatsen af te slanken. Die personeelsafbouw omvat een brede reeks ontslagen, maar tevens zullen een aantal geplande aanwervingen worden geschrapt. TUI Group zegt door de impact van de coronacrisis op de reiswereld tot de ingreep gedwongen te zijn.

Door de operatie slankt het concern zijn wereldwijde personeelsbeleid met 10 procent af. In totaal wil TUI Group zijn kostenstructuur met 30 procent verminderen.

Desinvesteringen

TUI Group heeft een moeilijke periode achter de rug. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar boekte het concern een omzet van 2,79 miljard euro, tegenover 3,10 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep tegelijkertijd op van 203,8 miljoen euro naar 763,6 miljoen euro.

Het bedrijf zegt momenteel maandelijks 250 miljoen euro cash te verbranden. ‘De toeristische industrie heeft de voorbije periode een aantal zware macro-economische schokken moeten opvangen,’ aldus het bedrijf. ‘De coronapandemie is echter ongetwijfeld de zwaarste crisis waarmee de sector en TUI ooit zijn geconfronteerd.’

De groep schrapte in maart het grootste deel van zijn reisoperaties. Er werden immers wereldwijd reisbeperkingen ingevoerd. Die moesten de verspreiding van het coronavirus helpen bestrijden. Sommigen zeggen zelfs te vrezen dat het herstel van het internationale toerisme mogelijk drie jaar in beslag zou kunnen nemen.

Naast de personeelsafslanking denkt TUI Group ook aan mogelijke desinvesteringen en de afbouw van de vloot vliegtuigen. De impact van de ingrepen op de Belgische activiteiten van het concern is nog niet duidelijk. TUI Group heeft in België ongeveer 2.000 medewerkers.

Onzekerheid

TUI Group heeft een overbruggingskrediet van 1,8 miljard euro, gegarandeerd door de Duitse staat, gekregen. Die lening moet over een periode van twee jaar zijn terugbetaald. Dat verhoogt de druk op TUI Group om zijn schuldenlast naar beneden te brengen.

TUI Group zegt echter dat de vraag naar vakantie nog altijd bijzonder hoog blijft. ‘Het volgende zomerprogramma is nog altijd voor 35 procent geboekt,’ zegt Fritz Joussen, topman van het concern. ‘Het seizoen start wellicht later, maar zal misschien ook langer duren.’

Het bedrijf zegt echter geen vooruitzichten voor het hele jaar te kunnen geven. Onzekerheid over het verdere verloop van de pandemie en de wereldwijde reisbeperkingen zorgen immers voor een aanhoudende onduidelijkheid.

TUI Group maakt echter ook gewag van hoger dan traditionele boekingen voor de zomer van volgend jaar.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.776.541
 • Aantal
  doden
  1.124.668
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  240.159
 • Aantal
  doden
  10.489
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks