Mondiaal toerisme nog zwaarder getroffen dan eerder verwacht

Het aantal toeristische aankomsten zal door de coronapandemie dit jaar mogelijk een daling tussen 60 procent en 80 procent moeten melden. Dat staat in een rapport van de World Tourism Organization (UNWTO). Daarbij wordt opgemerkt dat de prognoses nog sterk zijn versomberd.

Eind maart was immers gewag gemaakt van een mogelijke achteruitgang tussen 20 procent en 30 procent.

‘Dit is met voorsprong de zwaarste crisis waarmee het internationaal toerisme te kampen heeft gekregen sinds zeventig jaar geleden met de metingen is begonnen,’ aldus Zurab Pololikashvili, secretaris-generaal van de internationale toeristische organisatie.

Juli of december

Tijdens het eerste kwartaal daalden de toeristische aankomsten met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In maart was er zelfs sprake van een terugval met 57 procent omdat vele landen allerlei maatregelen en beperkingen hadden ingevoerd om de verspreiding van het virus te bestrijden.

‘Wanneer vanaf begin juli de internationale grenzen opengaan en de reisbeperkingen opnieuw versoepelen, moet de sector met een verlies van 60 procent rekening houden,’ aldus Pololikashvili. ‘Wanneer echter pas begin december een heropstart kan worden gerealiseerd, dreigt de schade tot 80 procent op te lopen.’

Tijdens het eerste kwartaal leed de wereldwijde toeristische sector een verlies van ongeveer 80 miljard dollar. ‘Over het hele jaar kan dat verlies oplopen tot een niveau tussen 910 miljard en 1.200 miljard dollar,’ aldus de organisatie.

Pololikashvili wijst er nog op dat wereldwijd ruim 120 miljoen arbeidskrachten voor hun inkomen rechtstreeks van het toerisme afhankelijk zijn. Onrechtstreeks is er volgens hem sprake van miljoenen banen. Alleen al tijdens de maand april zouden in de reissector en het toerisme 25 miljoen banen verloren zijn gegaan.

Het uiteindelijke herstel zal volgens het rapport een verscheiden karakter hebben. De organisatie verwacht dat de regio Asia-Pacific de eerste tekenen van toeristische heropleving zal tonen. Tevens wordt opgemerkt dat wellicht het binnenlands toerisme zich eerder zal herstellen dan de internationale verplaatsingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20