Azië blijft belangrijkste exporteur internationaal toerisme

Het internationale toerisme boekte vorig jaar een omzet van bijna 1,45 biljoen dollar. Dat betekende een stijging met ongeveer 100 miljard dollar tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de World Tourism Organisation (WTO). De grootste groei was voor de regio Asia-Pacific, waar de inkomsten een stijging met 7 procent lieten optekenen. Europa staat op een tweede plaats met een toename van 5 procent, gevolgd door het Midden-Oosten (3 procent) en Afrika (1 procent). Noord-Amerika en Latijns-Amerika dienden echter een status-quo te melden.

De inkomsten uit het internationaal toerisme lieten vorig jaar opnieuw een groei met 4 procent optekenen. Het aantal toeristen steeg met ongeveer 6 procent.

Voeding

“Voor het zevende jaar op rij kende het internationale toerisme een snellere groei dan de export van goederen, waar een toename met 3 procent werd opgetekend,” aldus het rapport. “Er is hier sprake van een solide vraag naar internationale reizen binnen een economische omgeving die in het algemeen van een robuuste gezondheid getuigde.”

Toerisme vertegenwoordigde vorig jaar ongeveer 29 procent van de wereldwijde export van diensten. Wanneer gekeken wordt naar de totale uitvoer van goederen en diensten, heeft het toerisme een aandeel van 7 procent.

“Deze cijfers consolideren het internationale toerisme in de top vijf van economische sectoren in de wereld,” zegt Zurab Pololikashvili, secretaris-generaal van de World Tourism Organisation. “Industrieën zoals chemie en brandstoffen blijven belangrijker dan de toeristische sector. Het internationale toerisme is in omvang echter groter dan de autobouw en de voeding.”

“We zijn blij te zien dat zowel opkomende als geavanceerde economieën overal ter wereld profiteren van de stijgende inkomsten uit toerisme. De inkomsten uit internationaal toerisme vertalen zich in tewerkstelling en ondernemerschap. Tegelijkertijd krijgen vele mensen uitzicht op betere levensomstandigheden, terwijl ook de lokale economie steun krijgt.”

Frankrijk en Rusland

“Het internationale toerisme laat vele landen bovendien toe om hun handelstekorten af te bouwen,” aldus de onderzoekers. “Toerisme is een belangrijke bron van deviezen en een uniek instrument om de export te diversifiëren.”

“Bij de grootste toeristische markten van de wereld lieten Frankrijk en Rusland met een groei van 11 procent de sterkste prestaties optekenen. Australië registreerde een stijging met 10 procent. China, met een besteding van 277 miljard dollar wereldwijd marktleider, kende een vooruitgang met 5 procent.

De Verenigde Staten meldden een toename van 7 procent van 144 miljard dollar. Groot-Brittannië en Italië kenden een respectievelijke stijging van 3 procent en 4 procent. Duitsland en Zuid-Korea moesten daarentegen een stagnatie registreren. Verderop in de rangschikking liet ook Spanje een stijging met 12 procent optekenen.

Meer