Ook Belfius zet zich schrap voor golf aan wanbetalingen

Na KBC en ING kondigt nu ook Belfius aan honderden miljoen euro’s opzij te zetten om te anticiperen op mogelijke kredietverliezen. De banken vrezen dat almaar meer bedrijven en consumenten hun lening niet meer op tijd zullen afbetalen als gevolg van de coronacrisis.

Bij Belfius gaat het om 393 miljoen euro aan bijkomende risicokosten, waarvan 312 miljoen euro als provisie ‘ex ante’ tegen toekomstige kredietverliezen.

De nettowinst van Belfius komt daardoor uit op amper 21 miljoen euro in het eerste halfjaar. ‘Zonder de substantiële voorzieningen voor kredietverliezen zou de nettowinst in lijn liggen met het eerste halfjaar van 2019 (305 miljoen euro)’, zegt de bank- en verzekeringsgroep.

Bank in het rood

Een opsplitsing van het winstcijfer leert dat de bankpoot 68 miljoen euro verlies incasseert en de verzekeringspoot 89 miljoen euro winst maakt, waardoor de groep op 21 miljoen euro winst uitkomt.

Belfius zal dit jaar geen dividend meer uitbetalen, in lijn met de aanbeveling van de Nationale Bank. Het beperkte semesterresultaat biedt bovendien weinig uitzicht op een dividend volgend jaar dat gebaseerd is op het boekjaar 2020. De Belgische staat is 100 procent aandeelhouder zal het dus met minder dividendenmanna moeten doen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20