Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 01 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

KBC en ING maken zich klaar voor golf aan wanbetalingen

Logo Business AM
Business

06/08/2020 | Emmanuel Vanbrussel | 3 min leestijd

Johan Thijs (KBC) - EPA

KBC heeft zijn nettowinst in het tweede kwartaal zien kelderen tot 210 miljoen euro, 72 procent minder dan eerder. De bank-verzekeraar boekte 845 miljoen euro aan waardeverminderingen op kredieten. Dat houdt vooral verband met de coronacrisis. Ook ING zet zich schrap voor een toename van achterstallige leningen.

Al na het eerste kwartaal, waarin KBC een verlies van 5 miljoen euro in de boeken zette, gaf de bank-verzekeraar aan dat hij dit jaar verwacht circa 1,1 miljard euro aan waardeverminderingen in de boeken te moeten zetten omdat sommige noodlijdende bedrijven en particuliere klanten hun kredieten niet op tijd of helemaal niet gaan terugbetalen. KBC blijft vasthouden aan die verwachting.

Op dit moment stelt KBC nog geen wanbetalingsgolf vast. De kredieten met een betalingsachterstand van meer dan drie maanden bedragen 1,9 procent van de kredietportefeuille, vergelijkbaar met het cijfer van eind 2019.

ING

Ook ING bereidt zich voor. De Nederlandse groep heeft in het tweede kwartaal wegens de coronacrisis meer dan 1,3 miljard euro opzij moeten zetten voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald. Mede daardoor is de nettowinst van de Nederlandse bank met meer dan 79 procent gezakt tot 299 miljoen euro.

Door de economische neergang en onzekerheid dreigen veel grote ING-klanten, bijvoorbeeld bedrijven in de olie- en gassector, in problemen te komen. In het eerste kwartaal pakte de winst van ING daardoor ook al flink lager uit. Toen ging nog 661 miljoen euro naar de stroppenpot.

Dat de voorzieningen voor slechte leningen in de voorbije periode flink zijn opgelopen komt volgens ING onder meer door ‘enkele grote dossiers’ in Duitsland, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Nederland. Om welke klanten het specifiek gaat, wordt niet naar buiten gebracht.

Lees ook:

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  33.962.216
 • Aantal
  doden
  1.014.095
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  118.452
 • Aantal
  doden
  10.016
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks