Europese megabanken kreunen onder coronacrisis

De Spaanse bankreus Santander schrijft met een pennentrek ruim 12 miljard euro af als gevolg van de coronacrisis. Ook andere grote Europese banken zien waardeverlies door de pandemie en daaropvolgende recessie.

De coronapandemie treft de banken op twee manieren. De waarde van sommige divisies en dochterbedrijven daalt, omdat ze door de crisis minder winsten gaan genereren dan gedacht. Daarnaast worden sommige kredieten slechter afbetaald, wat leidt tot waardeverminderingen of extra buffervorming tegen wanbetalingen.

Goodwill

Santander gaat voor de korte pijn en schrijft in een klap 12,6 miljard euro af. Het gaat om een zogeheten afschrijving op goodwill. Daarbij wordt gekeken naar de te verwachten winst die met eerder overgenomen onderdelen te behalen zou zijn. Omdat Santander zwaar economisch weer verwacht in verscheidene landen, krijgen de betrokken activa voortaan een fors lagere waardering opgekleefd.

Die enorme neerwaartse aanpassing leidt in de boeken ook tot een nettoverlies van ruim 11 miljard euro in het tweede trimester. ‘Maar er is geen enkele impact op onze liquiditeit. Het gaat om een boekhoudkundige aanpassing’, verzekert de Spaanse reus.

Eerder deze week ging ook ING over tot een gelijkaardige correctie, maar wel van veel beperktere omvang. De Nederlandse groep schrijft ongeveer 300 miljoen euro af.

Slechte kredieten

Deutsche Bank zette in het tweede kwartaal 761 miljoen euro apart om verliezen op slechte leningen vanwege de coronacrisis op te vangen. Dat is de grootste voorziening in elf jaar, maar iets minder dan de bank in juni had aangekondigd.

Ook de Britse bank Barclays zette geld opzij, 1,6 miljard pond, om het risico op wanbetalingen op te vangen. De bank vreest onder meer dat sommige particulieren hun consumentenkrediet niet meer kunnen afbetalen.

Lees ook: Europese banken creëren miljardenbuffers voor leningen getroffen door coronacrisis

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20