Onroerende voorheffing is de voorbije jaren fors de hoogte ingeschoten

Onroerende voorheffing is de voorbije jaren fors de hoogte ingeschoten
Gent, studentenstad.- Bron: JAMES ARTHUR GEKIERE/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Wie een woning bezit moet daar elk jaar belastingen op betalen. Die taks is beter bekend als de onroerende voorheffing. Uit een analyse van HLN.be blijkt nu dat die belastingen de voorbije jaren fors de hoogte is ingeschoten. Dat is onder meer het gevolg van de hoge inflatie


Key takeaways

  • De jaarlijkse belasting op onze woning is de voorbije jaren fiks toegenomen.
  • De toegenomen roerende voorheffing is onder meer het gevolg van een hoge inflatie.
  • Daarnaast hebben enkele gemeenten de zogenaamde opcentiemen opgetrokken.

Duiding: Wat is de onroerende voorheffing?

  • De onroerende voorheffing is een jaarlijkse belasting op onroerend goed, zoals huizen en appartementen.
  • Die belasting wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen (KI) van het pand. Het KI is de geschatte netto-huurwaarde van het onroerend goed, berekend op basis van de huurwaarde zoals die in 1975 werd vastgesteld.
    • Het was destijds de bedoeling om elke tien jaar de huurwaarden te herzien en te actualiseren. Maar geen enkele regering heeft zich daar aan gewaagd. De overheid besliste uiteindelijk in 1991 om het KI te koppelen aan de inflatie en de consumptie-index.

In het nieuws: De onroerende voorheffing is de voorbije jaren fors toegenomen.

  • HLN.be haalt een appartement van 100 m² met twee slaapkamers in een landelijke gemeente in Vlaams-Brabant aan als voorbeeld. In 2020 betaalde de eigenaar een belasting van 732,17 euro. Vandaag is dat 827,85 euro, oftewel 13 procent meer.
    • In vergelijking met 2012- toen de onroerende voorheffing voor deze woonst slechts 647,41 euro bedroeg – is er zelfs sprake van een toename met 33 procent.

Waarom betalen we vandaag meer onroerende voorheffing?

Duiding (2): Volgens fiscalist Michel Maus zijn er meerdere verklaringen waarom de onroerende voorheffing is gestegen.

  • Zoals je hierboven al kon lezen wordt het KI gekoppeld aan de inflatie. Die was de voorbije jaren fors de hoogte ingeschoten. In het najaar van 2022 bedroeg de geldontwaarding op het hoogtepunt maar liefst 12,27 procent.
  • Niet alleen de federale overheid int belastingen. Ook de andere overheden eisen een deel van de koek op. “Het Vlaams Gewest int een basisheffing (momenteel 3,97%, red.)”, verduidelijkt Maus. “Daarna volgen de provincie én de gemeente met het systeem van opcentiemen. Dat alles samen vormt het uiteindelijke bedrag van de onroerende voorheffing die de burger moet betalen.”
    • In Vlaanderen betalen woningeigenaars gemiddeld 898 opcentiemen bovenop de grondbelasting. In geen enkele gemeente betalen de inwoners meer opcentiemen dan in Alveringem (1.417 opcentiemen).
    • Sommige gemeenten hebben de voorbije jaar de opcentiemen naar boven bijgesteld. Maus noemt bijvoorbeeld Gent. Het Gentse bestuur heeft vorig jaar de opcentiemen opgetrokken van 913 naar 1.008 opcentiemen. “Daardoor kwam er per gemiddelde woonst in Gent plotsklaps zo’n 112 euro onroerende voorheffing bij. In sommige gevallen zelfs 300 tot 400 euro.”

Vergeet niet: Als je een woning renoveert, bestaat de kans dat het kadastraal inkomen toeneemt.

  • “Als de verbouwwerken zorgen voor een huurwaarde die minstens 15 procent is gestegen, dan zal ook het kadastraal inkomen worden aangepast”, laat Maus weten. “In de praktijk worden Vlamingen geacht deze renovaties zelf bij de overheid aan te geven. Gebeurt dat niet en stuit de fiscus daarop, dan riskeert de woningeigenaar een boete tussen 1.000 en 3.000 euro.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.