Onderzoek naar mogelijke emissiefraude bij benzinemotoren Porsche

In Duitsland is het Kraftfart Bundesambt (KBA) een onderzoek gestart naar mogelijke emissiefraude bij sportwagenbouwer Porsche, onderdeel van de groep Volkswagen. Dat hebben Duitse media gemeld. Het onderzoek van de Duitse autoriteiten zou op gang zijn gekomen nadat Porsche zelf gewag had gemaakt van mogelijke aanwijzingen van manipulaties.

Bij een intern onderzoek zou Porsche zelf mogelijke onregelmatigheden bij een aantal oudere modellen van het merk hebben gevonden. De problemen zouden zich zowel bij de software als hardware hebben gemanifesteerd.

Diesel

De knelpunten zouden betrekking hebben op de uitlaatsystemen en een aantal motoronderdelen van benzinewagens. Volgens een woordvoerder van het Kraftfart Bundesambt richt het onderzoek zich ook wagens die Porsche voor 2017 voor de Europese markt heeft gebouwd.

Vorig jaar had Porsche wegens emissiefraude van de Duitse autoriteiten al een boete van 535 miljoen euro opgelegd gekregen. Die sanctie had echter betrekking op dieselmotoren. Door de manipulatie produceerden de wagens bij officiële tests lagere uitstootniveaus dan in reële verkeerssituaties het geval was.

Een manipulatie met de benzinemotoren van Porsche is echter nog niet aangetoond. Volgens de Duitse media zijn ook de Amerikaanse autoriteiten van de mogelijke onregelmatigheden op de hoogte gebracht. Onder meer bij motoren van de Porsche 911 en de Panamera zouden met onregelmatigheden zijn vastgesteld.

Emails

De autobouwer zou onder meer uit gesprekken met werknemers informatie over de problemen verzamelen. Daarnaast zouden ook de notulen van allerhande vergaderingen en honderdduizenden emails worden geanalyseerd.

Een woordvoerder van Porsche benadrukte dat er geen enkele indicatie is dat ook de actuele productie nog met het probleem geconfronteerd zou zijn. Hij voegde eraan toe dat Porsche in het onderzoek nauw met de autoriteiten samenwerkt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20