Een onderzeese kabel van 1.000 kilometer lang om groene energie naar Europa te importeren: Belgisch bedrijf staat voor een grote uitdaging

Jan De Nul, een van ’s werelds grootste baggerbedrijven, gaat samenwerken met de Egyptische overheid. Het doel: energie uit zonnepanelen en windturbines naar Egypte transporteren via de langste onderzeese stroomkabel ter wereld.

Waarom is dit belangrijk?

Egypte is, samen met andere landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, de regio met het grootste potentieel aan zonne-energie ter wereld. Zoveel dat er zelfs een overschot is: het was Egypte dat de Europeanen benaderde, met ongetwijfeld voordelige prijzen.

Context: Eind september gaf de Egyptische regering aan een elektriciteitskabel te willen leggen in de Middellandse Zee om de Europese markt te voorzien van groene stroom. Een Belgisch bedrijf zal een sleutelrol spelen in dit project.

  • Jan De Nul zal een financiële en technische studie uitvoeren met het oog op deelname aan de ontwikkeling van het project. Deze studie wordt uitgevoerd in samenwerking met het Egyptische staatsbedrijf voor elektriciteitstransmissie (EETC).
  • Als alles goed
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer