Ondanks crisissfeer recordwinsten voor grote Duitse bedrijven

De grote Duitse bedrijven hebben dit jaar in het algemeen goed geboerd. Slechts één grote uitschieter vertroebelt het beeld. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Ernst & Young (EY), gebaseerd op een analyse van de omzetten van de honderd grootste Duitse bedrijven over de eerste negen maanden van dit jaar.

De gezamenlijke inkomsten van de honderd grootste Duitse bedrijven lieten daarbij tegenover dezelfde periode vorig jaar een groei met 30 procent optekenen. Hierdoor werd een recordomzet van 1,8 biljoen euro gemeld. De onderzoekers wijzen erop dat een groot deel van de gestegen energiekosten, dankzij hogere tarieven, door de bedrijven aan de klanten konden worden doorberekend.

Waarom is dit belangrijk?

Het rapport van Ernst & Young toonde dat drieënnegentig van de honderd grootste Duitse bedrijven tijdens de eerste negen maanden van dit jaar hun omzet konden verhogen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Helemaal bovenaan staat gasimporteur Uniper - die van de aanzienlijk hogere prijzen op de markt kon profiteren - met 213 miljard euro inkomsten. Uniper gaat in de rangschikking de Duitse autobouwers Volkswagen, Mercedes en BMW vooraf.

Algemeen goede cijfers: Hoewel er in het algemeen rekening moest worden gehouden met moeilijke economische omstandigheden, bleken vijfendertig bedrijven hun winstmarges te hebben kunnen opvoeren, terwijl vijfenzestig ondernemingen een inkrimping dienden te melden.

  • De onderzochte bedrijven boekten tijdens de eerste negen maanden een gezamenlijke bedrijfswinst (ebit) van 100 miljard euro. Dat betekende een daling met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.
    • In deze negatieve tend
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20