Omwonenden voeren actie tegen uitbreiding NAVO-luchtmachtbasis in Albanië

In Albanië hebben inwoners van de gemeenten Morava en Kuçovë protestacties opgezet tegen de plannen van de overheid om een ​​luchtmachtbasis van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) in hun omgeving verder uit te breiden. De lokale gemeenschap is niet tevreden met de financiële compensaties die zouden worden ontvangen voor de gronden die voor de uitbreiding van de basis zouden moeten worden afgestaan.

Woordvoerders van de lokale bevolking zeggen dat de geboden compensaties ver onder de reële grondprijzen liggen.

Zuidelijke flank

Albanië trad twaalf jaar geleden tot de NAVO toe. Het land koestert nu plannen om Kucova Air Base, gelegen in het zuidelijk deel van het land, te upgraden en uit te breiden.

Het project werd twee jaar geleden voor het eerst aangekondigd. Daarbij werd opgemerkt dat de werken Kucova Air Base in staat moesten stellen om aan de normen van de NAVO te blijven voldoen. Daarbij werd gewag gemaakt van een renovatie van de startbanen, de taxibanen en de opslaginfrastructuur van de militaire basis.

“Indien men de situatie rond de Adriatische Zee, op de zuidelijke flank van het Europese continent, onder de loep neemt, is het duidelijk dat vrede en welvaart in dit gebied moet kunnen worden gegarandeerd”, stipte generaal Tod D. Wolters, commandant van het Allied Air Command van de Noord-Atlantische militaire alliantie, aan.

“Het is dan ook begrijpelijk dat Albanië in deze regio, vooral in de westelijke Balkan, een strategische plaats wordt”, betoogde hij.

Bij de omwonenden is er echter groot verzet gerezen tegen de plannen. Een aantal lokale boeren dreigt minstens een gedeelte van zijn gronden voor de uitbreiding te zullen moeten afstaan.

Tijdens een eerste protestactie eerder deze maand voerden de tegenstanders van de uitbreiding aan dat het Albanese ministerie van Defensie voor de onteigening van de gronden amper een bedrag van 1,90 euro per vierkante meter had geboden.

Marktwaarde

De bewoners stellen echter dat de reële waarde van de gronden meer dan tien keer hoger ligt dan de prijzen die de overheid wil bieden. Ze eisen een redelijke vergoeding. Een tweede protestactie is gepland en de omwonenden zeggen door te zullen gaan tot aan hun eisen is voldaan.

Niko Peleshi, Albanees minister van Defensie, heeft eerder al gezegd dat de lokale bevolking op een degelijke manier moet worden vergoed voor de verliezen die ze door de werken lijden.

Hij stelde daarbij dat de getroffen landbouwers volgens de marktwaarde van hun gronden zullen worden vergoed. Tevens wierp de minister op dat de betalingen onverwijld moesten worden uitgevoerd.

Volgens Peleshi zouden de uitbreidingswerken al in januari van start gaan. “De plannen zijn goed nieuws voor de veiligheid van het land en de regio”, betoogde de minister. “Tegelijkertijd zal de lokale bevolking kunnen profiteren van de tienduizenden euro die in de omgeving zullen worden geïnvesteerd.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20