NAVO investeert miljard dollar in eerste AI-strategie

De NAVO, de militaire alliantie tussen de VS en Europa, gaat een miljard dollar investeren in de ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie en samenwerkingen op dat gebied.

Dat hebben de leden van de NAVO eind vorige maand met elkaar afgesproken. Het doel is veiligheid en verdediging te bieden aan de afzonderlijke gezamenlijke landen. Zeven andere strategische belangrijke thema’s voor de toekomst zijn: kwantumtechnologie, data en -verwerking, autonomie, biotechnologie, hypersonische technologie, mensversterkende middelen en de ruimte.

Vorige maand kwamen de ministers van Defensie van de NAVO-landen bij elkaar om dit onderwerp te bespreken. Daarbij spraken ze ook een aantal uitgangspunten af voor de nieuwe AI-strategie. Zo beloven de militairen om AI ethisch en juridisch verantwoord in te zetten, maar bijvoorbeeld ook dat de mens beslissingen van machines moet snappen en kunnen herleiden.

Internet, GPS en hernieuwbare energie achterna

De NAVO zegt samen met de burgerwereld te willen werken aan de ontwikkeling van technische standaarden.

Veel militaire innovaties sijpelen op termijn linksom of rechtsom door tot de civiele maatschappij. Te denken valt aan internet, GPS en hernieuwbare energie.

Op het gebied van kunstmatige intelligentie en ruimtevaart verkeren China en de VS in een felle concurrentiestrijd rondom de vraag wie het meest geavanceerd is.

(kg)

Meer
Jan Callebaut
Mijn Volglijst

Video: Corona deze winter minder groot risico

01/12/2021 11:28

(ABM FN) Sterk stijgende Covid-19-besmettingen vormen deze winter een neerwaarts risico voor de Europese groei. Dit zegt beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management in gesprek met ABM Financial News. 

"Gelukkig zijn er tot nu toe veel minder sterfgevallen dan bij vorige golven, maar de snelle toename van het aantal besmettingen dwingt regeringen ertoe nieuwe beperkingen in te voeren."

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20