Omstreden TikTok-moederbedrijf ByteDance verdubbelt winst in 2020

Uit een interne memo van ByteDance, het Chinese bedrijf achter de video-app TikTok, blijkt dat de totale inkomsten van het bedrijf in 2020 met 111 procent zijn gestegen tot 34,3 miljard dollar (28,9 miljard euro). Dat bericht The Wall Street Journal.

Waarom is dit belangrijk?

De cijfers onderstrepen de aanhoudende wereldwijde populariteit van TikTok. In China wordt TikTok algemeen beschouwd als de meest succesvolle mobiele internetexport. De razend populaire video-app is in de Verenigde Staten meer dan 240 miljoen keer gedownload, in Europa 100 miljoen keer. Zowel tieners als volwassenen kunnen videoclips van zichzelf plaatsen waarin ze lip syncen, dansen en zelfs financieel advies geven.

ByteDance zag zijn jaarlijkse brutowinst stijgen met 93 procent tot 19 miljard dollar (16 miljard euro) terwijl het een nettoverlies boekte van 45 miljard dollar (38 miljard euro) voor dezelfde periode. Dat verlies zou grotendeels te wijten zijn aan een boekhoudkundige aanpassing.

Uit de interne memo zou ook blijken dat ByteDance in december vorig jaar ongeveer 1,9 miljard maandelijks actieve gebruikers had op al zijn platforms.

Bedreiging voor nationale veiligheid

De cijfers komen op een moment dat ByteDance en verschillende andere Chinese techreuzen onder toenemende druk komen te staan van overheden over de hele wereld.

Donderdag meldde Reuters dat een Amerikaans bevel, eerder deze maand ondertekend door president Joe Biden, sommige Chinese apps zou dwingen strengere maatregelen te nemen om gebruikersgegevens te beschermen als ze op de Amerikaanse markt wilden blijven.

Het Amerikaanse ministerie van Handel zou volgens Biden een “op bewijs gebaseerde aanpak” moeten gebruiken om te zien of ze een risico vormen voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

Biden’s voorganger Donald Trump was ook niet mild voor ByteDance. Hij beschuldigde TikTok ervan een bedreiging te vormen voor de Amerikaanse nationale veiligheid.

“Ongeordende expansie van kapitaal”

Ook in eigen land zorgt ByteDance voor oproer. In april riepen Chinese regelgevers dertien online platforms, waaronder ByteDance, op om zich te houden aan strengere regels voor hun financiële afdelingen.

Die oproep maakte deel uit van een bredere poging om de technologiegiganten van het land aan banden te leggen. China wil naar verluidt monopolistisch gedrag en de “ongeordende expansie van kapitaal” voorkomen.

Lees ook:

Meer