Betaalt u binnenkort via TikTok? Moederbedrijf ByteDance lanceert betaalplatform

ByteDance, de eigenaar van de kortevideoapp TikTok, komt in China met een betaalplatform. Voorlopig kan dat wel alleen nog maar gebruikt worden voor betalingen in de app zelf.

In China opereert TikTok onder de naam Douyin, maar het is in essentie dezelfde app. ByteDance komt nu met Douyin Pay, waarmee gebruikers van de app in China producten kunnen kopen in de app. Meer en meer mensen proberen via TikTok hun zelfgemaakte spullen te verkopen. In China kan er al betaald worden met Alipay en WeChat Pay, maar ByteDance wil nu zijn eigen betaalsysteem dat exclusief op Douyin beschikbaar is.

De toekomst van Alipay is dan ook wat onzeker. De Chinese centrale bank heeft moederbedrijf Ant, dat dan weer onderdeel is van Alibaba, gevraagd om te herstructureren en zijn winstgevende bankactiviteiten af te stoten. In het slechtste geval blijft Ant dan alleen over met zijn betaaldivisie die verlieslatend is en dat zou wel eens de genadesteek kunnen zijn voor het bedrijf.

De afgelopen maanden was topman Jack Ma nergens te bespeuren, maar woensdag liet hij toch van zich horen, wat het aandeel van Alibaba de hoogte instuurde.

Meer dan een sociaal netwerk

ByteDance gaat met de beslissing de concurrentie aan met verkoopplatformen als Etsy, maar het is al langer duidelijk dat de Chinese groep meer wil doen dan alleen een sociaal netwerk uitbaten. Zo kwam ze al met haar eigen muziekdienst en richtte ze in China een alternatief voor Google op.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20