Nieuwe oorlogsmisdaden: Oekraïense politie vindt minstens 26 martelkampen in bevrijde regio

In Charkiv, de regio die na een fiks tegenoffensief door Oekraïne werd bevrijd van de Russen, heeft de politie minstens 26 kampen teruggevonden, waar krijgsgevangenen en burgers werden gemarteld door de Russen.

Waarom is dit belangrijk?

Dat de Russen elke krijgswet met de voeten treden, werd al duidelijk nadat in het veroverde Boetsja massagraven met lijken van onschuldige burgers werden gevonden. Nu de oorlog vordert, en Oekraïne bezette gebieden weet te heroveren, komen steeds meer gruweldaden van de Russische bezetter aan het licht.

In het nieuws: Minstens 26 martelkampen. Dat schrijft het hoofd van de lokale politie op Facebook.

  • De ontdekking wordt bekend gemaakt door Volodimir Timosjko, de chef van de lokale politie in de regio Charkiv. Die regio was tussen april en september in handen van Rusland, dat het gebied na een snelle aanval veroverde op de Oekraïners. In september lanceerde het Oekraïense leger echter een stevig tegenoffensief, dat de Russen op enkele dagen tijd uit het gebied knikkerde.
  • Volgens Timosjko werden in het veroverde gebied ondertussen al zeker 920 lichamen van burgers gevonden, waaronder zeker 25 kinderen. Het gaat hierbij niet om burgers die stierven in het strijdgewoel door kogels, artilleriegranaten, of raketten: ze werden brutaal vermoord door de Russische bezetter.
  • In zijn Facebookbericht maakt de politiechef gewag van verschillende martelpraktijken door de Russen. Zo schrijft hij dat enkele gevangenen elektrische schokken kregen toegediend, en dat anderen werden teruggevonden met gebroken vingers.

De essentie: De ontdekkingen van Timosjko kunnen nog niet onafhankelijk bewezen worden, maar liggen jammer genoeg wel in lijn met de verwachtingen.

  • Dat Rusland het niet nauw neemt met regels, en al helemaal niet met de rechten van burgers in bezet gebied, werd al snel duidelijk. Op 1 april, een dikke maand na de start van de invasie, werden verschillende massagraven ontdekt in de op Rusland heroverde stad Boetsja, een voorstad van hoofdstad Kyiv. Gaandeweg werden 458 lichamen geborgen, van gewone, onschuldige burgers van het stadje.
  • 419 van hen werden gedood door geweren, 39 anderen stierven ‘een natuurlijke dood’. In welke mate een dood natuurlijk kan zijn, na dagen waarin de burgers in brand gestoken, gemarteld en verkracht werden, is maar de vraag. Anderen werden in koelen bloede geëxecuteerd door de Russische troepen.
  • Ook later werden opnieuw martelkampen en massagraven ontdekt, nadat gebied werd heroverd op Rusland. Onder meer in Izioem werden 440 lichamen van Oekraïners, zowel burgers als soldaten die krijgsgevangen waren, ontdekt in enkele massagraven in een bos.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20