Blaast Oekraïne de langste brug van Europa op?

Nu Rusland een deel van Zuid-Oekraïne heeft veroverd, kunnen inwoners van de Krim de rest van Rusland over land bereiken. De andere optie is echter een trip over de Krimbrug, die de stad Kerch verbindt met Taman op het vasteland. Er bestaat echter de kans dat Oekraïne die brug wil opblazen.

Een Oekraïense website, crimeanbridgedown.com.ua, doelt op de sabotage van de brug. Bovenaan de site valt te lezen “CRIMEAN BRIDGE WILL FALL:”, met daaronder een foto van de brug en een klok die aftelt. Onderaan de pagina staat een waarschuwing voor de Russen: “Russen die na de bezetting van de Krim in 2014 naar het schiereiland verhuisden, jullie hebben nog tijd om het grondgebied van de soevereine staat Oekraïne te verlaten!”

Akkoord overbodig

De Krimburg geldt als een technisch hoogstandje, en is met zijn 19 kilometer de langste brug in Europa. Al voor de Russische annexatie van de Krim onderhandelden Oekraïne en Rusland over de bouw ervan, en in 2013 kwamen beide partijen zelfs tot een akkoord. Toen Rusland de Krim inpalmde, was zo’n akkoord niet meer nodig. De dag na de annexatie maakte Poetin bekend dat er een brug zou worden gebouwd.

Het bouwcontract ter waarde van 3,7 miljoen dollar ging naar Stroygazmontazh, het grootste bouwbedrijf voor gaspijplijnen en elektriciteitslijnen in Rusland. Het bedrijf had echter geen enkele ervaring met het bouwen van bruggen, en het bijkomende risico op internationale sancties zorgde ervoor dat geen enkele verzekeraar de constructie wou verzekeren.

Bommen en vulkanen

Komt daar nog bij dat de Krimbrug eigenlijk op een bijzonder slechte plek staat. Voorafgaand aan de bouw vonden duikers maar liefst 200 bommen, daterend uit de Tweede Wereldoorlog, op de bodem van de straat van Kerch. Daar bovenop bevind zich in de aardkorst in de straat van Kerch een breuk in de tektonische plaat, en ligt er bovenop de harde bodem een 60 meter dikke siltlaag, waar doorheen gegraven moet worden om de pijlers in de grond te kunnen bevestigen. Alsof dit nog niet genoeg is, bevinden zich er ook 70 moddervulkanen onder het wateroppervlak.

Verschillende experten gaven al aan eerder schrik te hebben voor de stabiliteit van de brug. De Russische ingenieur Georgi Rosnovski, die twee andere versie van de brug tekende, vindt dat de brug “op de verkeerde plaats en op de verkeerde manier” werd gebouwd. Hij vreest dat de pijlers niet lang genoeg zijn, en niet diep genoeg verankerd zijn.

Judovriendjes

Maar waarom krijgt een bouwbedrijf zonder enige ervaring in het bouwen van bruggen net het contract voor de Krimbrug? Dat heeft alles te maken met zijn rijke eigenaar: Arkady Rotenberg.

Rotenberg is namelijk een van de dichtste vrienden van president Vladimir Poetin. Toen beide heren nog twaalfjarige jongetjes waren, deden ze allebei aan sambo, een Russische gevechtssport. Ze ging zelfs naar dezelfde samboclub, die geleid werd door Anatoli Rakhlin, die Poetin elf jaar lang coachte.

Sindsdien evolueerde die vriendschap ook op professioneel niveau, en kreeg Rotenberg heel wat klusjes toebedeeld van de president. Zo stichtte hij een judoclub met financiële steun van oligarch Gennady Timchenko, een ander lid van de vriendenclub. De club won negen Europese Judokampioenschappen en trainde vier Olympische kampioenen, waarna de Russische overheid (lees: Poetin) maar liefst 180 miljoen euro investeerde in een nieuw clubgebouw, inclusief een arena met 1000 zitplaatsen en een eigen jachtclub.

Of de brug ook echt zal opgeblazen worden, zal over enkele dagen duidelijk zijn: op moment van schrijven staat de teller nog op drie dagen en elf uur. Als de dreiging echter werkelijkheid wordt, en de brug is het volgende slachtoffer van de oorlog, wordt het stilaan gênant voor Rusland. Na het tot zinken brengen van de Moskva, het doden van tientallen generaals en het verwonden van stafchef Valeri Gerasimov en de algemene vooruitgang op het terrein, kan het vernielen van de brug dus een zoveelste moraalversterking zijn voor de Oekraïners.

Update

De timer is ondertussen verstreken, en de Krimbrug staat nog steeds op zijn plaats. Wie nu terug naar crimeanbridgedown.com.ua surft, ziet daar volgende boodschap staan: “Wij zijn geen nazi’s, geen moordenaars en geen plunderaars, in tegenstelling tot Poetin en zijn leger. Wij zijn Oekraïners, en de Krim is deel van ons Oekraïne. We hebben dan wel moderne wapens, die honderden kilometers ver reiken, maar we willen geen onnodige dood, bloed of vernieling. Binnenkort nemen we terug wat van ons werd afgenomen door een kwaadaardige vijand. De Krim wordt een modern, Europees resort. Binnenkort wordt alles terug Oekraïne!”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.