Rusland heeft nu ook een rechtstreekse treinverbinding met de Krim

Rusland heeft voortaan ook een rechtstreekse treinverbinding met het geannexeerde schiereiland de Krim. De nieuwe connectie is mogelijk gemaakt door de aanleg van een brug die het Russische vasteland met de Krim verbindt. Voordien was het schiereiland vanuit Rusland alleen met de boot of het vliegtuig bereikbaar.

De Russische president Vladimir Poetin benadrukte dat de verbinding een belangrijke stimulans zal zijn voor de economie van de Krim.

Straat van Kertsj

Vijf jaar geleden werd de Krim, tot dat ogenblik onderdeel van Oekraïne, door Rusland geannexeerd. Dat gebeurde op basis van een omstreden referendum. De Oekraïense regering moest toezien hoe het gebied in Russische handen overging.

Deze operatie leverde Rusland ook economische sancties van West-Europa en de Verenigde Staten op. De Krim is langs het vasteland trouwens alleen langs Oekraïne te bereiken. Om een sterkere greep op het schiereiland te garanderen, besliste Rusland dan ook om over de Straat van Kertsj een brug te bouwen.

In mei vorig jaar opende Poetin de Krimbrug voor het autoverkeer. Dat gebeurde met een vrachtwagen die door de president werd bestuurd. Met de opening van de spoorbrug volgens Poetin dezelfde tactiek. Hij zat immers in de stuurcabine van de eerste trein die de brug net voor kerstmis is overgestoken.

De Krimbrug vergde een investering van bijna 4 miljard euro. Het kunstwerk is ruim 19 kilometer lang. De constructie neemt daarmee de titel van langste brug van Europa over van de Ponte Vasco da Gama in Portugal. Bedrijven van oligarch Arkady Rotenberg, een jeugdvriend van Poetin, kregen de bouw van de brug toegewezen.

Economie

Rusland wil volgend jaar over de brug 14 miljoen passagiers en 13 miljoen ton cargo transporteren. ‘Die trafieken zullen een belangrijke impact hebben op de economie van de Krim,’ aldus Poetin.

Het Russische spoorbedrijf Grand Service Express is uitbater van de nieuwe route. Een reis van Sint-Petersburg naar Sebastopol volgt een traject van 2.741 kilometers, dat in 43,5 uur wordt afgelegd. De route van Moskou naar Simferopol, de hoofdstad van de Krim, is 2.009 kilometer lang. Die reis zou 33 uur duren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20