Oekraïense overheid zamelt meer dan 10 miljoen dollar aan crypto in dankzij crowdfunding

Na een oproep op sociale media om verschillende cryptomunten te doneren, heeft de Oekraïense overheid op één dag zo’n 10 miljoen dollar aan crypto verzameld. Dat schrijft persagentschap Reuters.

Zaterdag lanceerde de Oekraïense eerste minister en minister van Digitalisering Mykhailo Fedorov een oproep op Twitter: “Wees solidair met de mensen van Oekraïne. We accepteren cryptodonaties. Ethereum, Bitcoin en Tether”, daarop deelde Fedorov de adressen naar de wallets van de overheid.

Die oproep blijkt een groot succes te zijn. Na slechts één dag zou de portefeuille van de Oekraïense overheid ondertussen zo’n 10,2 miljoen dollar verzameld hebben dankzij 12.799 donaties. Dat schrijft Elliptic, een bedrijf dat cryptotransacties monitort.

Handig voor donaties en financiering in crisistijden

Crypto bewijst zich als een handig middel om donaties te ontvangen via crowdfunding, aangezien crypto rechtstreeks kunnen verhandeld worden zonder inmenging van banken of overheden die de transacties zouden kunnen blokkeren. Oekraïne was de laatste jaren al hevig aan het inzetten op crypto. Vorige week zaterdag – slechts enkele dagen voor Rusland het land binnenviel – voerde de Oekraïense regering een wet in die Bitcoin legaliseert. Toen was al duidelijk dat crypto in de nabije toekomst een belangrijke rol zou vervullen in Oekraïne.

Wie zelf van plan is een cryptodonatie te doen moet wel alert zijn. Elliptic waarschuwt immers dat heel wat oplichters van de situatie misbruik maken. Zo zouden ze zich voordoen als fundraisers, terwijl ze eigenlijk de crypto in eigen zak steken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20