Nu officieel: vanaf 1 januari wordt Brussel helemaal zone 30

Met uitzondering van de grote verkeersaders zal er vanaf volgend jaar in de hele Brusselse binnenstad maar 1 snelheidslimiet gelden: 30 kilometer per uur. Ondanks verhitte debatten is de vereiste wetgeving daartoe nu gepubliceerd in het Staatsblad.

Over het zogeheten project Ville 30 is heftig gedebatteerd. Vandaag geldt de snelheidslimiet van 30 km/uur al voor zowat 60 procent van de Brusselse straten. Na de aanscherping wordt dat 85 procent. Dat lijkt geen immense verschuiving, maar onderstaande kaartjes illustreren wel dat het om hele wijken gaat. Blauwe straten zijn zone 30, in gele straten mag sneller gereden worden.

Het stadsbestuur verwijst naar de Franse stad Grenoble, die een gelijkaardige maatregel doorvoerde. Die zou ertoe hebben geleid tot een daling van het aantal doden en gewonden in het verkeer met zo’n 27 procent.

De zone 30 geldt dus vanaf 1 januari 2021 overal, behalve daar waar het met borden anders aangegeven is. De Brusselse regering voorziet een investering van zo’n 8,6 miljoen euro voor sensibilisering, infrastructuurwerken en controlesystemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20