Nu het een kurkdroge zomer is in veel streken…

Nu het een kurkdroge zomer is in veel streken in Europa stonden wij er even bij stil wat je eigenlijk met je kurken kan doen eens je je wijnflessen hebt opgedronken. Geen zorgen, wij gooien ze ook vaak gewoon weg. Want dat kadertje dat we ooit kregen, van een vriend als gadget, om kurken in kwijt te kunnen, zat al heel snel vol. Mooi souvenir, dat wel, maar handig als kurkenoplossing, niet echt.

We staan graag even stil waar de kurk vandaan komt. Kurk komt van de kurkeik. Deze boom vind je vooral in Portugal en Spanje. Portugal heeft de meest kurkeiken ter wereld. Met zo’n 736.700 hectare is dat land goed voor 33 procent van de hele wereldproductie. Spanje bezet de tweede plaats met 22 procent, gevolgd door Algerije (18 procent) en Marokko (13 procent). De jaarlijkse productie in Portugal is goed voor zo’n 157.000 ton kurk.

Als de kurkeik zo’n 25 jaar oud is, wordt deze voor de eerste keer geschild. Pas 9 jaar later kan je de boom voor een tweede keer schillen. Dat doet ons toch wel even stilstaan bij het feit of we per se een kurk in een wijnfles nodig hebben. Tegenwoordig komen er heel wat goeie flessen met draaidop, of heb je andere ‘kurkachtige’ oplossingen, lees plastic… Het duurt zeker 43 jaar voordat van de nieuwe aangeplante bomen kurk kan worden gemaakt die goed is om in een wijnfles te doen. Soms wordt er druppelirrigatie in de kurkeikgaarden toegepast om pakweg 10 jaar minder lang te moeten wachten om over te gaan tot de productie van kurken voor wijnflessen.

De kurkeik wordt wel zo’n 200 jaar oud. Er kan dus zeker een paar keer goed geoogst worden om kurken te maken van de boom… maar het lijkt ook zonde om bomen zomaar weg te gooien eens je de kurk hebt gebruikt. Wat te doen met al je kurken blijft een boeiende vraag? Glas doe je naar de glasbak, dat is helder. Dat recycleert men en hup, je geweten is gesust.

Laat je creativiteit de vrije loop

Ware creatievelingen gaan aan de slag met kurken. Heb je een feestje, snij dan zijdelings met een breekmes in de kurk en plaats het naamkaartje van de gast erin. De plaatsaanduiding op tafel zal nog nooit zo ‘wijnig’ indruk hebben gemaakt.

Heb je echt veel tijd, dan maak je een heus kunstwerk in kurk om al je kaartjes of notities op te hangen met een duimspijker. Veel beter dan dat IKEA-exemplaar dat toch nooit echt goed past in je interieur. Maak je je eigen immens groot kurkbord, dan kan je ook mijmeren over al die flessen die je op goede gelegenheden hebt uitgedronken. Dat is niet melig, maar mooi herinneringen ophalen. Melig wordt het pas als je een groot hart maakt met die kurken… blijkbaar is dat ook een optie. (We hebben even gegoogled voor inspiratie…)

Nooit eerder ergens gezien maar wel een geweldig idee: een onderzetter van kurken. Hittebestendig, dikte goed uitgemeten en ook hier weer, zo veel beter dan het IKEA-exemplaar. Laat je gaan met de superglue, of als je kinderen hebt… laat ZE gaan met de superglue. Gegarandeerd uren plezier met lijm, of vastgeplakte vingers met huilen tot gevolg. We staan niet in de voor de gevolgen van de knutseltips.

Zelf zijn wij grote fans van de kurksleutelhanger. Zo eenvoudig kan het zijn om te recycleren, en nooit ben je je sleutels kwijt. Dat is gewoon 100 procent recyclage… alleen drinken wij iets te veel wijn om elke kurk als sleutelhanger te kunnen gebruiken.

Een stapje verder

Maar kijk, de Nederlanders zijn ons soms toch een stapje voor. Je kan er je kurken inleveren bij Kurkretour.nl. Bij Kurkretour proberen ze aan deze waardevolle grondstof een volgend leven te geven. Kurk is 100 procent natuurlijk, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk, en recycleerbaar zonder giftige afvalstoffen te produceren.

Wist je dat de schors van de kurkboom volledig gebruikt kan worden? Dat is bijvoorbeeld niet enkel bruikbaar voor wanden, vloeren en kurkstoppen maar ook in de ruimtevaart, mode, en muziekinstrumenten. Kurkretour maakt dat je eigen gebruikte kurken nu ook hergebruikt kunnen worden. Wie weet loopt iemand met schoenzolen van jouw kurk of bouwt iemand zijn huis met een isolatiemateriaal van jouw kurk…

Dat is nu eens fijn om weten, dat wat je binnenbrengt ook ergens terecht komt in een circulaire keten. Kom op, wanneer lanceert iemand dit in België? Want nu we dit weten, blijven we graag nostalgisch en vinden wij elke fles met kurk minder erg!

Meer
Wijn Insider