Nieuwe speekseltest detecteert nu ook coronavarianten

Wetenschappers in de Verenigde Staten hebben een nieuwe test ontwikkeld waarmee je niet alleen weet of je besmet bent met Covid-19, maar die ook varianten in het speeksel identificeert. 

Nu de Delta-variant overal ter wereld om zich heen grijpt, is het belangrijk om ook de nieuwe varianten snel op te sporen. In dit kader hebben onderzoekers van de Universiteit van Harvard en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) een goedkope diagnostische test ontwikkeld waarmee gebruikers zichzelf thuis kunnen testen op meerdere varianten van het SARS-CoV-2-virus. Een staaltje speeksel volstaat.

‘Minimally Instrumented SHERLOCK’, ofwel miSHERLOCK, heet de nieuwe test. Het is volgens de onderzoekers gemakkelijk zelf te gebruiken – in tegenstelling tot een PCR-test – en laat je binnen het uur weten met welke variant van het coronavirus je besmet bent via een smartphone-app. 

Goedkoop en gebruiksvriendelijk

De miSHERLOCK-test kon in experimenten met succes het onderscheid maken tussen drie verschillende varianten, maar kan volgens de onderzoekers ook extra varianten detecteren. Meer nog: de test kan ge-3D-print worden en zou slechts 13 euro kosten. Dat schrijven de auteurs in het vaktijdschrift Science Advances.

“miSHERLOCK elimineert de noodzaak om patiëntenstalen te transporteren naar een gecentraliseerde testlocatie en vereenvoudigt de voorbereidingsstappen van de stalen sterk, waardoor patiënten en dokters een sneller en nauwkeuriger beeld krijgen van de individuele en gemeenschappelijke gezondheid, wat van cruciaal belang is tijdens een evoluerende pandemie”, zegt coauteur Helena de Puig (MIT).

In plaats van een neusswab, koos het team voor speekseltests opdat mensen zo makkelijker thuis bij zichzelf zo’n test kunnen afnemen. Bovendien tonen verschillende studies aan dat Covid-19 langer op te sporen is in speeksel. Uit de eerste resultaten bleek dat de test 96 procent van de tijd de besmette proefpersonen correct kon diagnosticeren. 

“Toen het miSHERLOCK-project van start ging, was er bijna geen opvolging van SARS-CoV-2-varianten”, merkt coauteur Jim Collins (Harvard-universiteit) op. “We wisten dat het opsporen van varianten ongelooflijk belangrijk zou worden bij het evalueren van de langetermijneffecten van Covid-19 op lokale en wereldwijde gemeenschappen, dus we hebben onszelf gepusht om een echt gedecentraliseerd, flexibel, gebruiksvriendelijk diagnostisch platform te creëren.”

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.