De nieuwe ruimterace: China en Rusland willen samen de maan verkennen met een bemande basis

China en Rusland slaan de handen in elkaar om een bemande maanbasis op te trekken en zo te concurreren met de VS.

Een nieuwe ruimterace naar de maan lonkt en de wedijverende allianties die daar aan deelnemen, worden uitgebouwd. Zo zullen China en Rusland weldra een akkoord ondertekenen waarin ze beloven samen een bemande maanbasis voor onderzoek te stichten. Dat bericht het Amerikaanse persbureau Bloomberg vrijdag. Volgens het Chinese ruimteagentschap zou er echter al sinds maart een blauwdruk van een dergelijk akkoord ondertekend zijn door de twee landen.

Het huidige doel van de samenwerking is om tegen 2035 de aanleg van een basisinfrastructuur voor een maanbasis klaar te hebben. Daar zou alvast een energie-, communicatie- en levensondersteunend-systeem voor de Chinese taikonauten bijzitten. Dat zei Wu Yanhua, adjunct-directeur van China’s nationaal ruimteagentschap, vrijdag tijdens een persmoment in Peking.

Ruimteschoot en aardscheerders

De ruimte-ambities van China werden deze week nog eens duidelijk verkondigd in een witboek dat het ruimteagentschap vrijdag uitgaf. Daarin staat onder andere dat de ruimtevaartindustrie een cruciaal onderdeel van de nationale strategie van China vormt en ook dat het “gebruik van de kosmische ruimte” dient voor vreedzame doeleinden.

In datzelfde document wordt ook toegelicht dat China zich opmaakt om de poolgebieden van de maan te verkennen en overweegt om een bemande maanlanding uit te voeren. China wil zich ook bezighouden met het opruimen van ruimteschroot en de uitbouw van een verdedigingssysteem tegen aardscheerders. 

Rusland zal zich dus aansluiten bij China om die ambities waar te maken. De twee geopolitieke spelers zullen samenwerken om in 2025 de nieuwe robotachtige Chinese maanverkenningsmissie Chang’e 7, te lanceren.

Amerikanen willen dit decennium nog astronauten op de maan

De ambitieuze maanplannen volgen op verschillende tekenen van een nauwere samenwerking tussen Rusland en China. Zo kondigde Russisch president Vladimir Poetin aan dat hij de Winterspelen in Peking volgende week zal bezoeken.

Door samen te werken, kunnen de Chinezen en de Russen ook een sterkere concurrentie tegen de Amerikanen voorleggen. De VS plant volgende maand een eerste test van het Artemis-project, dat dit decennium opnieuw astronauten naar de maan wil brengen.

Volgens Ye Peijian, hoofdontwerper van China’s eerste maansonde, verwacht dat China dit ook zal kunnen klaarspelen tegen 2030. Ondertussen zullen er meer robotachtige missies gelanceerd worden om de maanpolen te verkennen.

China’s laatste maanmissie dateert van vorig jaar, toen de Chang’e 5 terugkeerde met maanmonsters. Ondertussen rijdt een Chinese maanrover nog steeds rond op het oppervlakte van de maan.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.