Nieuwe hoop voor toerisme binnen Europa

In Frankrijk en Duitsland groeit de consensus dat vanaf 15 juni reizen tussen EU-lidstaten mogelijk moet worden.

De parlementen van Frankrijk en Duitsland roepen op om de grenzen binnen Europa snel te heropenen. ‘Frankrijk en Duitsland moeten werken aan het onmiddellijke herstel van het vrije verkeer binnen het Schengengebied als aan de voorwaarden is voldaan’, zeggen de voorzitter van de Assemblée Nationale, Richard Ferrand, en zijn Duitse ambtsgenoot Wolfgang Schäuble in een gezamenlijke verklaring aan de nieuwsdienst AFP.

Duits reisadvies

De Duitse regering wil alvast het negatieve reisadvies voor 31 Europese landen vanaf 15 juni opheffen, als de verdere ontwikkeling van het coronavirus dat toelaat. Dat blijkt uit stukken in handen van persbureau DPA, waarover de Duitse regering woensdag een besluit neemt.

Daardoor zou een belemmering verdwijnen voor Duitsers die elders in Europa op reis willen gaan. Naast alle 26 EU-landen, waaronder dus ook België, gaat het om het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein. Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) heeft op 17 maart vanwege het coronavirus een wereldwijde reiswaarschuwing afgegeven.

Het opheffen van de reiswaarschuwing zou het startsein moeten geven voor grensoverschrijdend toerisme in Europa. In de Duitse plannen staat dat ‘de heropleving van het toerisme belangrijk is voor reizigers en de Duitse reisindustrie, evenals voor de economische stabiliteit in de landen waar ze naartoe gaan.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20