Nieuwe chip IBM moet efficiëntie artificiële intelligentie verhogen

Het Amerikaanse concern International Business Machines (IBM) heeft de introductie van zijn nieuwe chip Power10 gemeld. De chip is volgens de ontwikkelaars in staat om een beduidend groter werkvolume te hanteren dan de vorige generaties processoren. Gewag wordt gemaakt van een verdrievoudiging tegenover zijn voorganger.

De chip is volgens IBM bedoeld voor de datacenters van bedrijven. Wetenschappers van het concern hebben aan de ontwikkeling van de Power10 vijf jaar gewerkt. 

Supercomputers

‘IBM spitst zich al langer toe op computersystemen met hoge prestatieniveaus,’ aldus het persbureau Reuters. ‘Drie van de tien snelste supercomputers van de wereld doen op chips van het concern beroep.’

Woordvoerders van de onderneming merkten op dat de Power10 vooral is ontwikkeld om de uitvoering van computertaken door artificiële intelligentie sneller te laten verlopen.

De Power10 zou die taken tot twintig keer sneller kunnen uitvoeren dan de vroegere generatie chips. Daarmee kan volgens het bedrijf de efficiëntie van artificiële intelligentie nog verder worden opgevoerd.

De productie van de Power10 werd toevertrouwd aan het Zuid-Koreaanse concern Samsung Electronics. IBM is niet de enige chipontwerper die de productie aan een externe partij toewijst. Ook Advanced Micro Devices (AMD) werkt daarvoor samen met Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). IBM en AMD willen de concurrentie opdrijven met Intel, de dominante leverancier van chips voor datacenters. 

Marktaandeel

Intel is één van de weinige partijen die zijn chips zowel ontwerpt als fabriceert. Het bedrijf heeft echter eerder al laten verstaan dat de ontwikkeling van zijn volgende generatie chips vertraging zou kunnen oplopen.

Mogelijk zou Intel pas over twee tot drie jaar met een potentiële concurrent voor de Power10 op de markt komen. Dit kan volgens een aantal waarnemers aan rivalen van Intel de kans bieden marktaandeel te winnen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20