De nieuwe blockchaintechnologie die de dure transactiekosten van Ethereum wil verlagen

Er wordt veel geld gepompt in zogenoemde “Layer 2”-applicaties, die het Ethereum-systeem sneller en goedkoper kunnen maken.

Het blockchainnetwerk van Ether (ETH), de tweede grootste cryptomunt volgens marktwaarde, wordt al jarenlang geplaagd door vertragingen en extreem hoge transactiekosten (de inmiddels beruchte “gas”-vergoedingen). Toch blijft Ethereum de thuisbasis van de meeste gedecentraliseerde apps (dApps) en populaire cryptotoepassingen zoals NFT’s.

Maar er is volgens verschillende blockchainontwikkelaars een duidelijke oplossing in zicht. Zogenoemde “Layer 2”-tech, ofwel samenvoegingen van nieuwe systemen bovenop het netwerk van Ethereum, zouden de groeipijnen van Ethereum wel eens kunnen verzachten.

Het digitale grootboek van Ethereum is vreemd genoeg ontworpen om te vertragen en duurder te worden naarmate het aantal gebruikers toeneemt. Maar via nieuwe “Layer 2”-projecten kunnen transacties buiten het systeem van Ethereum opgelost worden en dan opnieuw toegevoegd worden aan de originele blockchain. Dit zou maar een fractie van de oorspronkelijke transactietijd en -kosten in beslag nemen.

Concurrentie met Solana en Avalanche opvoeren

Het aantal gebruikers van dergelijke “Layer 2”-protocollen is op dit moment erg laag, maar experten verwachten een snelle groei. Hierdoor zou Ethereum opnieuw kunnen concurreren met opkomende blockchainsystemen, zoals Solana en Avalanche, die een pak sneller en goedkoper zijn.

Deze nieuwe innovaties zouden uiteindelijk door andere blockchainprojecten overgenomen kunnen worden, waardoor ook zij sneller kunnen opschalen met nieuwe gebruikers en grote transacties kunnen uitvoeren.

“Dat is waar we naartoe gaan met Ethereum”, zei Jeff Dorman, topman van Arca, een digitale activabeheerder, tegen Bloomberg. “Het is een goed probleem om mee om te gaan. Niemand wil op dit moment naar het beste restaurant gaan omdat het te druk is. Natuurlijk is het druk als iedereen ernaartoe wil gaan. Het zal wat tijd vragen om correct op te schalen, maar het zal absoluut opgelost worden omdat er zoveel vraag naar is”, meent Dorman.

Minder dan één cent per transactie

De meest vooraanstaande “Layer 2”-oplossingen zijn op dit moment Arbitrum, Loopring, Starkware en Optimism, omdat zij gebruikt worden door een groot aantal gedecentraliseerde cryptobeurzen op Ethereum. Dergelijke protocollen maken het goedkoper om met Ether-munten handel te voeren, omdat ze de transactiekosten van munten op het volledige Ethereum-netwerk verlagen. Een transactie op Ethereum kost momenteel zo’n 50 dollar en kan 14 seconden duren. Via een “Layer 2”-systeem zou die kost minder dan een cent bedragen en de transactie vrijwel onmiddellijk doorgevoerd worden.

Er werd dit jaar al bijzonder veel geld geïnvesteerd in “Layer 2”-oplossingen. Aan het begin van het jaar zagen deze projecten maar 48 miljoen dollar aan investeringen. Dat cijfer staat sinds begin december op 7 miljard dollar, staat te lezen op L2Beat, een site met gegevens over “Layer 2”-toepassingen.

Het grootste probleem van “Layer 2” blijft echter dat nog steeds niet genoeg dApps van Ethereum deze nieuwe technologie gebruiken. “Vandaag is Ethereum net zoals Manhattan in het midden van de 17de eeuw. Er zijn al boerderijen en fabrikanten werkzaam. Maar wat wij doen is werken aan de technologie voor het optrekken van wolkenkrabbers, die veel meer mensen kunnen bedienen”, zei StarkWare-CEO Uri Kolodny tegen Bloomberg.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20