Nieuw chiptekort op komst? Stakende Zuid-Koreaanse truckers dreigen verscheping van materialen voor halfgeleiders te blokkeren

Zuid-Koreaanse vrachtwagenchauffeurs staken vandaag voor de vierde dag op rij als protest tegen de stijgende brandstofprijzen. Zij dreigen de verscheping van grondstoffen voor halfgeleiders en petrochemische producten ernstig te verstoren. Dit komt bovenop acties bij staalgigant POSCO en autofabrikanten Hyundai Motor en Kia.

Waarom is dit belangrijk?

Zuid-Korea is een belangrijke leverancier van halfgeleiders, smartphones, auto's, batterijen en elektronicagoederen. Deze vakbondsactie doet de onzekerheid over de wereldwijde toeleveringsketens, die al verstoord zijn door de lockdowns in China en de Russische invasie van Oekraïne, nog toenemen.

Ongeveer 7.500 vakbondsleden zullen naar verwachting vandaag staken, aldus het Zuid-Koreaanse ministerie van Vervoer. De regering schat dat ongeveer 6 procent van de 420.000 truckers in het land bij een vakbond zijn aangesloten.

De truckers zijn van plan om de verscheping van grondstoffen voor halfgeleiders die in de stad Ulsan worden geproduceerd, stop te zetten. Dat vertelde Park Jeong-tae, een hoge functionaris van de truckersvakbond, aan het persbureau Reuters.

De vrachtwagenchauffeurs, die in Zuid-Korea als zelfstandige contractanten worden beschouwd, willen loonsverhogingen en een toezegging dat een noodmaatregel die vrachttarieven garandeert, verlengd zal worden. De noodmaatregel werd ingevoerd tijdens de pandemie en zou in december aflopen. De chauffeurs willen ook dat de vrachttarieven voor een groter aantal vrachtwagens gelden, niet alleen voor containertrucks en cementtrucks.

Containervervoer stilgelegd

De staking, die haar vierde dag ingaat, heeft de verzendingen voor een hele reeks bedrijven verstoord en vertraagt de activiteit in de havens. Zo is het containervervoer in de haven van Ulsan, die ongeveer 10 procent van alle verkeer in de Zuid-Koreaanse havens vertegenwoordigt, al sinds 7 juni stilgelegd, schrijft CNBC.

De productie in het grootste fabriekscomplex van Hyundai Motor is donderdag met de helft gedaald wegens tekorten aan onderdelen ten gevolge van de staking. Vandaag protesteren ongeveer 1.000 truckers voor het complex, meldde een getuige aan Reuters.

“Er zijn enkele onderbrekingen in onze productie als gevolg van de truckersstaking, en wij hopen dat de productie zo spoedig mogelijk genormaliseerd zou worden,” zei een woordvoerder van Hyundai.

Hyundai maakt normaal ongeveer 6.000 voertuigen per dag in zijn fabrieken in Ulsan, waaronder de Genesis-SUV en het elektrische voertuig Ioniq 5.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20