EU en VS gaan samen chiptekort aanpakken

De Verenigde Staten en de Europese Unie werken samen aan de aanpak van de wereldwijde tekorten aan chips. Sinds de coronapandemie hebben fabrikanten van onder andere gadgets en auto’s veel last van de chiptekorten.

Er moet een systeem komen dat in een vroeg stadium waarschuwt voor verstoringen in de leveringsketen van halfgeleiders, zei een woordvoerder van de Amerikaanse regering. Daarmee hopen de VS en de EU een wedloop over de cruciale technologie tussen westerse landen te voorkomen. De VS en EU vergaderden de afgelopen dagen over de plannen.

De EU wil de komende jaren ook de Europese chipindustrie uitbreiden om zo minder afhankelijk te zijn van landen als Taiwan en Zuid-Korea, waar nu veel chips vandaan komen. Onlangs werd bekend dat de Amerikaanse chipgigant Intel twee grote chipfabrieken gaat bouwen in Duitsland. Daarbij zou Intel ook voor miljarden aan staatssteun krijgen.

‘Niet meer subsidies dan nodig’

Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager zei zondag al dat de landen hopen op een overeenkomst over ‘hoge subsidies, maar niet meer dan nodig en proportioneel’. Het doel van de samenwerking is het ‘coördineren van investeringen in de chipindustrie in zowel de EU als de VS en niet om een subsidierace te ontketenen’.

Corona-lockdowns in China

De Amerikaanse regering zegt dat een waarschuwingssysteem, dat het afgelopen najaar al heeft opgezet in Zuidoost-Azië, de afgelopen tijd heeft geholpen om de gevolgen van de sluitingen van fabrieken door corona voor te zijn.

Recent hadden fabrieken in China weer last van nieuwe coronalockdowns. “We volgen de situatie in China zeer nauwlettend, omdat die duidelijk gevolgen heeft voor meerdere toeleveringsketens, niet alleen die voor chips.” 

Thuiswerken

Het tekort aan chips ontstond toen door de coronapandemie veel meer mensen gingen thuiswerken, waardoor er meer smartphones, laptops en tablets nodig waren. Ook de vraag naar elektrische auto’s en e-bikes nam fors toe. Door de pandemie moesten ook fabrieken tijdelijk sluiten, waardoor de tekorten verder opliepen.

Behalve Intel hebben ook het Taiwanese TSMC en het Zuid-Koreaanse Samsung tientallen miljarden geïnvesteerd in de uitbreiding van de productiecapaciteit van chips. Volgens onderzoeksbureau Gartner kan dat in 2023 of 2024 zelfs tijdelijk leiden tot een overcapaciteit

Meer