Chiptekort breidt uit: nu ook Ford en Hyundai getroffen

Het wereldwijde tekort aan computerchips zet nu ook een rem op de productie bij autobouwers Ford en Hyundai. Eerder moesten andere autoconstructeurs en elektronicafabrikanten de productieband noodgedwongen stilleggen bij gebrek aan chips.

Als gevolg van het wereldwijde tekort aan computerchips zet Ford de productie van de populaire pick-uptruck F-150 tijdelijk stop, het best verkopende model van de Amerikaanse autobouwer. Dat maakte Ford bekend. Vanaf 5 april gaat de pick-upfabriek in Dearborn (Michigan) voor twee weken dicht. Ook in de andere productiesite waar de F-150 wordt geassembleerd, in Kansas City (Missouri), legt Ford de productie volgende week stil. In beide fabrieken worden tot juni ook geen overuren meer toegestaan. De F-Series is de meest lucratieve modellenreeks van Ford

Ook de Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai ziet zich genoodzaakt om de productie in zijn thuisland gedeeltelijk te onderbreken. Van 7 tot 14 april wordt de fabriek in de zuidoostelijke stad Ulsan stilgelegd, zo heeft Hyundai donderdag bekendgemaakt. De productieonderbreking heeft gevolgen voor de modellen Kona en Ioniq 5.

Eerder werden ook autobouwers als General Motors en Volkswagen en elektronicamakers als Xiaomi en Samsung getroffen door de schaarste.

Wachten op uitbreiding productie

TSMC, een grote producent van computerchips uit Taiwan, kondigde aan zijn uitbreidingsplannen te zullen versnellen, maar dat zal wellicht pas over twee jaar een effect hebben op het wereldwijde aanbod. Het grote Taiwanese chipconcern, een belangrijke leverancier van onder meer Apple en enkele autofabrikanten, trekt de komende drie jaar ongeveer 100 miljard dollar (85 miljard euro) uit om zijn productiecapaciteit uit te breiden. (mah)

Lees ook: In deze sectoren gaat het chiptekort voor problemen zorgen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20