Autoconcern GM legt productie in VS langer stil door chiptekort

Autofabrikant General Motors (GM) gaat zijn productie in de Verenigde Staten langer stilleggen door het wereldwijde tekort aan computerchips waar de auto-industrie al geruime tijd mee worstelt.

De fabriek van GM in Missouri waar pick-ups worden gemaakt zal nu ruim een week worden gesloten, van 29 maart tot 5 april, zo maakte het bedrijf aan zijn personeel bekend. Een geplande zomerstop later dit jaar wordt verlengd. De productiestop in andere fabrieken, in Lansing Grand River, Fairfax (Kansas) en in Canada, worden dan weer met twee weken verlengd, tot midden april.

GM kampt al langer met chiptekorten en fabriekssluitingen. Ook andere grote autobedrijven hebben veel last van het tekort waaronder de Japanse autofabrikanten Honda en Toyota, maar ook Volkswagen, Ford en Daimler. Tesla zou hier eveneens hinder van ondervinden bij zijn grote fabriek in het Californische Fremont.

Het Amerikaanse GM had eerder al gezegd dat de chiptekorten dit jaar mogelijk een impact van 2 miljard dollar op de winst zullen hebben. Het concern wil de verloren productie later dit jaar zoveel mogelijk inhalen. De maker van merken als Cadillac, Chevrolet, Buick en Hummer bouwt al auto’s zonder bepaalde delen waar de chips in verwerkt zitten. Het chiptekort komt mede door een sterk toegenomen vraag naar apparatuur voor thuiswerk en entertainment in coronatijd, zoals computers, laptops en spelconsoles. Een brand in een fabriek van de Japanse chipmaker Renesas, die veel levert aan de auto-industrie, heeft het tekort nog verder vergroot.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20