Niet olie, maar water is het nieuwe Arabische goud


Samengevat. In de Golfregio, waar olie lang de economische ruggengraat vormde, ontstaat een nieuw verhaal. Water wordt erkend als een kritische en eindige bron. Met stijgende temperaturen en toenemende waterschaarste onder ogen, worden leiders gedwongen tot actie. Maar dit biedt ook kansen voor innovatie en aanpassing. Door te investeren in duurzaam waterbeheer kunnen ze niet alleen hun eigen toekomst veiligstellen, maar ook als voorbeeld dienen voor andere droge regio’s wereldwijd.

Waarom is dit belangrijk?

De waterschaarste in de Golfregio heeft directe gevolgen voor diverse sectoren, zoals landbouw en energie, en dwingt tot heroverweging van watermanagement en -gebruik.

Saoedi's in de top 3 wereldwijd van waterverbruik pro capita

In het nieuws. De Golfstaten, waaronder Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de VAE, kampen met ernstige waterschaarste, grotendeels door beperkte watervoorziening.

  • Deze situatie is verergerd door snelle bevolkingsgroei en een sterke toename van het inkomen. Saoedi-Arabië, met meer dan 60% van de bevolking in de Gulf Cooperation Council (GCC), is na de VS en Canada de grootste waterverbruiker per capita ter were
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer