Niet alleen de schuldverplichtingen hangen als een molensteen om de nek van de Chinese vastgoedontwikkelaars

De crisis op de Chinese vastgoedmarkt is nog volop aan de gang. De komende weken moeten verschillende vastgoedbedrijven opnieuw enkele schulden afbetalen. Daar komt nog eens bij dat veel vastgoedspelers hun werknemers op het einde van het jaar een fikse vergoeding moeten betalen.

Het gaat niet goed met de Chinese vastgoedbedrijven. Sinds de start van de schuldencrisis bij de vastgoedgigant Evergrande hebben meer en meer Chinese vastgoedspelers problemen om hun financiële verplichtingen na te komen. Evergrande is intussen officieel benoemd als wanbetaler. Een bedrijf wordt beschouwd als wanbetaler als het er niet in slaagt om de achterstallige schulden na een gratieperiode van 30 dagen terug te betalen.

Miljarden dollars aan vervallen dollarobligaties

Volgens Ting Lu en Jing Wang, analisten bij Nomura, zullen de Chinese vastgoedontwikkelaars in het eerste kwartaal van volgend jaar 19,8 miljard dollar aan vervallen dollarobligaties moeten terugbetalen. In het tweede kwartaal volgen nog eens 18,5 miljard dollar aan vervallen obligaties. “Het bedrag voor het eerste kwartaal is bijna het dubbele van de 10,2 miljard dollar aan vervallen dollarobligaties van het vierde kwartaal”, verduidelijken de analisten in een nota. Daar komen ook nog eens een hele hoop binnenlandse obligaties die aflopen bij.

De analisten waarschuwen dat de vastgoedontwikkelaars nog een serieuze aderlating staat te wachten: de betaling van (uitgestelde) jaarvergoedingen aan de arbeiders. De vastgoedontwikkelaars moeten aan die verplichting voldoen voor 31 januari, een dag later start het Chinese nieuwjaar.

Uitgesteld loon werknemers

“In tegenstelling tot andere sectoren betaalt de bouwsector het grootste deel van de jaarlijkse verloning van migrerende werknemers vlak voor het einde van elk maanjaar,” aldus de analisten. “Op basis van onze enquête is het uitgestelde loon goed voor ongeveer twee derde van de jaarlijkse vergoeding.”

De analisten schatten dat private projectontwikkelaars ongeveer 1,1 biljoen yuan (172 miljoen dollar) aan achterstallig loon verschuldigd zijn aan bouwvakkers. Ze merken in de nota op dat het belang van een tijdige uitbetaling van die lonen niet onderschat mag worden. De overheid heeft immers benadrukt dat (sociale) stabiliteit een prioriteit is voor volgend jaar.

“Als uitgestelde lonen niet worden uitbetaald, kunnen zowel de centrale overheid als de lokale overheden zware sancties opleggen”, aldus de analisten, die hieraan toevoegen dat “ontwikkelaars en aannemers die uitgestelde lonen niet tijdig kunnen uitbetalen reputatieschade kunnen leiden, voornamelijk als er sociale protesten uitbreken.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20