Key takeaways
- Nestlé Waters wordt geconfronteerd met een nieuwe rechtszaak van Foodwatch over vermeende frauduleuze praktijken bij de behandeling van gebotteld mineraalwater.
- Foodwatch beweert dat Nestlé verboden behandelingen heeft gebruikt voor het zuiveren van water, wat eerder werd opgelost met een boete van 2 miljoen euro en vergoeding van ecologische schade.
- De nieuwe klacht richt zich op mogelijke fraude en overtredingen met betrekking tot het gebruik van kooldioxide en ijzersulfaat in bepaalde watermerken.
Foodwatch spant nieuwe rechtszaak aan tegen Nestlé Waters
Foodwatch heeft nieuwe juridische stappen ondernomen tegen Nestlé Waters en Sources Alma op beschuldiging van frauduleuze praktijken bij de behandeling van gebotteld mineraalwater. Dit komt na een eerste klacht ingediend door Foodwatch met betrekking tot het gebruik van verboden behandelingen voor het zuiveren van deze waters, die werd overgedragen aan de strafrechter van Épinal.
Nestlé schikkingsovereenkomst wekt bezorgdheid
Deze eerdere zaak resulteerde in een schikkingsovereenkomst tussen Nestlé en de rechtbank in september. Nestlé ging akkoord met het betalen van een boete van 2 miljoen euro en het aanpakken van ecologische schade in ruil voor het laten vallen van strafrechtelijke aanklachten met betrekking tot hun activiteiten in de Vogezen. Foodwatch stelt echter dat deze overeenkomst Nestlé Waters Grand Est effectief afschermde van verder onderzoek en hen in staat stelde om ernstige gevolgen voor vermeende wijdverspreide fraude te ontlopen.
Nieuwe klachten richten zich op mogelijke fraude en overtredingen
De nieuw ingediende klachten, die de status van burgerlijke partij hebben, zijn bedoeld om een gerechtelijk onderzoek te starten dat zich richt op mogelijke fraude en andere overtredingen. Foodwatch benadrukt de bezorgdheid over praktijken zoals het injecteren van kooldioxide in Chateldon ‘natuurlijk bruisend’ water, het gebruik van ijzersulfaat om het arsenicumgehalte in St-Yorre en Vichy Célestins te verlagen en beschuldigingen van georganiseerde fraude met illegale behandelingen door Nestlé die al tientallen jaren oud zijn.
Frans overheidstoezicht in twijfel getrokken
Foodwatch zet ook vraagtekens bij de rol van de Franse overheid in deze zaak, wat wijst op een mogelijk gebrek aan toezicht en verantwoordelijkheid. Eerdere onderzoeken naar de productiepraktijken van Sources Alma door autoriteiten als Médiacités en de Inspection générale des affaires sociales (Igas) hebben zorgen onthuld over het gebruik van ongeoorloofde behandelingen en de toevoeging van industriële kooldioxide aan bepaalde merken.
Rapporten onthullen hardnekkig patroon van frauduleuze praktijken
Een rapport van de “direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes (DGCCRF)”, suggereert dat Nestlé Waters deze verboden behandelingen mogelijk al minstens 15 jaar gebruikt voor hun Vogezen watermerken. Deze praktijk heeft het bedrijf naar schatting een aanzienlijke winst opgeleverd, hoewel dit cijfer door Nestlé Waters wordt betwist.
Europese Commissie maakt zich zorgen
De Europese Commissie heeft in juli ook haar bezorgdheid geuit over tekortkomingen in het Franse controlesysteem voor gebotteld water. Deze verschillende onderzoeken en rapporten wijzen op een aanhoudend patroon van mogelijk frauduleuze praktijken binnen de mineraalwaterindustrie, waardoor vragen worden opgeroepen over de veiligheid en transparantie van productieprocessen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!