Investeerders met miljarden euro’s onder beheer komen in actie tegen droogte

Een groep van 64 internationale institutionele beleggers (goed voor zo’n 9.600 miljard euro) gaat gezamenlijk bedrijven aanspreken op hun watergebruik. Onder andere Unilever, Danone en Coca-Cola kunnen een mailtje of belletje van de Valuing Water Finance Task Force verwachten.

Ondanks de regen van woensdag heerst er extreme droogte. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd merken bedrijven de gevolgen daarvan. Zo meldt Bloomberg dat Toyota en lithiumbatterijmaker Contemporary Amperex Technology hun fabrieken in de Chinese provincie Sichuan sluiten door een door droogte veroorzaakte energiecrisis. Beide bedrijven stoppen hun productie in ieder geval tot 20 augustus. En eerder werd bekend dat Duitse chemiebedrijven verwachten minder productie te draaien door lage waterstanden in de Rijn.

Link tussen droogte en energievoorziening in Sichuan

Sichuan is een van de dichtstbevolkte provincies van China en is sterk afhankelijk van waterkracht voor de energievoorziening. Dat maakt het gebied bijzonder kwetsbaar voor hittegolven en droogte. De regio is belangrijk voor de maakindustrie waardoor ook bedrijven de nadelige effecten van droogte ervaren. Zij moeten voor hun elektriciteit concurreren met consumenten en kantoren die door temperatuurstijgingen meer airco’s installeren. Terwijl het elektriciteitsaanbod vermindert door verdampende waterreservoirs.

Waterschaarste een probleem voor beleggers

Waterschaarste is niet alleen vervelend voor bedrijven – ook voor de investeerders die erin beleggen vormt het een risico. Zij zien hun rendementen slinken als bedrijven hun productie tijdelijk moeten verminderen of stilleggen.

Daarom komen 64 institutionele beleggers nu in actie om watersystemen beter te beschermen. Dat doen ze onder leiding van Ceres. Deze financiële NGO wil duurzaamheid aanjagen in de sector. Op basis van onderzoek en analyses bepaalde Ceres (in samenwerking met investeerders en NGO’s) zes wetenschappelijk-onderbouwde acties waarop financiële instellingen bedrijven kunnen aanspreken. De stappen zijn opgetekend in de Corporate Expectations for Valuing Water. Als bedrijven zich hieraan houden dan voldoen ze gelijk aan het duurzame ontwikkeldoel dat de Verenigde Naties voor 2030 opstelde voor water (SDG 6).

Nestlé, Unilever en Kraft Heinz

Het Valuing Water Finance Initiative gaat zich op de 72 grootste watergebruikers en -vervuilers richten. In de lijst zijn veel bekende namen terug te vinden, zoals Nestlé, Unilever, Kraft Heinz, Danone, Domino’s Pizza, McDonalds en Coca-Cola.

De financiële instellingen hebben afgesproken dat ze deze bedrijven op verschillende zaken gaan aanspreken. Ten eerste willen ze dat bedrijven ervoor zorgen dat ze met hun huidige praktijken geen invloed hebben op de waterkwaliteit en de beschikbaarheid van water. Ten tweede willen ze dat bedrijfsbesturen actief gaan toezien op het waterbeheer en het een plek geven in hun beleid. Ten derde moeten bedrijven actie ondernemen om ervoor te zorgen dat ook bedrijven op andere plekken in de keten goed met water omgaan. Ten slotte willen de investeerders dat ze de bedrijven waarvan ze afhankelijk zijn voor hun zoetwater gaan beschermen.

Onder de financiële ondertekenaars bevinden zich ook Nederlandse bedrijven. Uit ons land doen onder andere a.s.r., Achmea, Actiam en PGGM mee.

Samen de meeste invloed

Onderzoeker Colin Tissen van Universiteit Maastricht legde eerder uit dat investeerders door samen op te trekken het meeste kunnen bereiken bij bedrijven. “Als je met verschillende investeerders samenwerkt kun je samen verschillende bedrijven targeten en het werk uitspreiden over verschillende investeerders. Daardoor kost het minder en heb je grotere effecten.”

Meer