Negen principes om in harmonie te leven

Harmonie is afgeleid van het Griekse woord ‘harmottoo’, wat zoveel betekent als samenvoegen. Niet verwonderlijk dat veel mensen ernaar op zoek gaan. De harmonie van het leven. Hoe goed te leven in de samenhang der dingen. Het is een levenslange queeste. Het intrigeert me en met mij vele anderen. Wat is het doel van het leven? Wanneer is een leven waard geleefd te worden? Hoe krijg ik alles in evenwicht? Hoe vind ik gemoedsrust? Zal ik ooit harmonie vinden?

Doorheen de jaren maakten tijd en ervaring me rijper. Ik begon dingen anders te zien. Of misschien werd ik gewoon ouder en wijzer. Op een bepaald moment heb ik de tijd genomen om enkele kritische inzichten neer te pennen. Ik besloot er mijn levensdeviezen van te maken, een set van persoonlijke principes waarnaar ik wil leven. Uiteraard weet ik dat deze principes geen wereldproblemen zullen oplossen, maar ze helpen me wel om te gaan met wat ik zie. Ze laten me toe een manier te vinden om toch bij te dragen aan het verbeteren van de wereld.

Als je beslist om zo’n lijst van principes op te stellen, weet dan dat het een reis is die nooit eindigt. Het werk is nooit af. Het is heel persoonlijk en iedereen zal er zijn of haar eigen invulling aan geven. Ik deel in wat volgt mijn negen uitgangspunten.

1. Vind harmonie in disharmonie

Ik leerde met de jaren dat leven in harmonie met disharmonie best wel kan. Als perfectionist, probeerde ik harmonie te brengen in al wat mij omringde. Ik zocht naar harmonie in mijn dichtste kringen zoals familie en vrienden. Ik zocht harmonie in mijn professioneel leven en in het opbouwen van relaties met collega’s. Ik streefde naar evenwicht tussen mijn geestelijke en mijn lichamelijke gezondheid. Ik wilde harmonie in mijn digitale leven, swipend op Facebook, Instagram en LinkedIn. Ik wilde ook harmonie tussen mijn persoonlijke en mijn professionele ontwikkeling. Ik zocht naar evenwicht in alles wat ik deed.  En ik stelde vast dat dit alleen lukte door heel hard te werken en dat het mij zeer veel energie kostte.

Maar toch, als iets niet harmonieus verloopt, geraken we gestresseerd. Dat is menselijk. We zouden dan ook hemel en aarde verzetten om evenwicht te krijgen. We geloven dat we de perfecte harmonie nodig hebben om gelukkig te zijn, om gewaardeerd te worden, om iets te betekenen. Is dat eigenlijk wel zo? Het is nuttiger om uit te zoeken wat echt belangrijk is als we willen overleven in deze wereld. En dat is iets wat ik meer dan ooit ging beseffen in de lockdownperiode. We moeten focussen op de dingen die we kunnen beïnvloeden en dingen loslaten die we niet kunnen veranderen

Laten we ons dan eerst verzoenen met het feit dat niet alles altijd rozengeur en maneschijn is. Als we dat punt bereiken, gebeurt er iets. Door ons kwetsbaar op te stellen, staan we open voor veranderingen voor dingen die anders zijn. Openheid laat ons toe betere mensen worden.

2. Werk is leven en leven is werk

Ik had een aha-erlebnis toen ik ontdekte dat de work/life-balans niet bestaat. Werk is leven en leven is werk. Het vermeende evenwicht tussen werk en leven geeft de indruk dat we enkel leven buiten ons werk en stoppen met leven als we werken. Werken moet leven zijn. Is dat niet zo, dan heb je volgens mij een probleem.

Plezier, engagement en geluk in je professionele activiteit zijn even belangrijk als hard werken, eindtermen of resultaten. Indien je in jouw werk niet echt ‘leven’ ziet, dan kan je er maar beter iets aan doen. Het wordt er vanzelf niet beter op. De keuze is aan jou.

3. Leef niet andermans leven

Het leven is kort. Het is misschien niet altijd wat we ervan verwachten, maar een ding staat vast: tijd kan je niet via een app verlengen. Gebruik de tijd die je is gegeven met verstand. Leef je leven met hart en ziel, met energie en passie. Draag zorg voor jezelf en voor je omgeving. Laat anderen niet bepalen wat jij moet doen en hoe je moet leven of wie je moet zijn, maar blijf trouw aan jezelf. Aap niemand blindelings na. Mensen houden niet van je om wat je doet, wel om wie je bent.

Wijlen Steve Jobs, CEO en medeoprichter van Apple en Pixar, moedigde in een proclamatiespeech voor Stanford University de afgestudeerden aan om hun dromen na te jagen en in hun eventuele tegenslagen ook positieve kanten te ontdekken.

Steve Jobs tijdens zijn speech aan Stanford University. Foto: Linda A. Cicero/Stanford News Service

4. Wees geen allesweter, maar iemand die constant leert

Leer bij, leer af, herleer. Wees iemand die constant bijleert en stop nooit. Ga een omgekeerd mentorschap aan met de millenials en de generatie Z. Open je geest voor nieuwe ervaringen. Doe dat je leven lang. Blijf leergierig en nieuwsgierig om nieuwe dingen te leren.

‘Als je enkel doet wat je aankan, zal je nooit beter worden dan je bent’, zegt Master Shifu in Kung Fu Panda 3 als hij Po vraagt om iets nieuws te proberen en uit zijn comfortzone te stappen. De panda moet iets nieuws leren en zo groeien.

5. Doe het met passie

Als je een vak kiest, kies je er best een waarin je je passie kwijt kan en je talent kan gebruiken. Je investeert veel tijd in je werk, dus moet je er ook iets voor terugkrijgen. Plezier, energie, een goed gevoel, bijvoorbeeld.  Volg dus eerst je hart, pas dan je brein. En deel je passie, je energie, je emoties met anderen. Ze voelen dat. Ze voelen het ook als het oprecht is. Je kan ze misschien inspireren. Je kan de vonk overbrengen.

Door bij hun werknemers passie te kweken voor de job, kunnen bedrijven beter presteren en op een duurzame manier werken. Het ontwikkelt de veerkracht die ze nodig hebben om constante uitdagingen en verstoringen te trotseren. Uit passie ontstaat ook vaak creativiteit en innovatie. Om te innoveren heb je de creativiteit van een 5-jarige, de passie van een 20-jarige en de wijsheid van een 60-jarige nodig.

6. Mensen vergeten nooit hoe ze zich door jou hebben gevoeld

Denk maar aan je buren, je familie, je vrienden, vroegere collega’s, zelfs aan mensen die je al jaren niet meer zag. We herinneren ons iemand omwille van het gevoel dat die persoon ons gaf, niet door wat die deed of zei. Spreek uit je hart, naar het hart. Mensen gaan immers eerst voelen en dan pas denken of redeneren.

7. Het leven is geen generale repetitie

Het leven ís de show, geen generale repetitie. Verwacht geen grote opvoering op het einde van je leven. Iedereen kent mensen die een droom koesteren en die blijven uitstellen. Eens ze met pensioen zijn, willen ze doen waar ze al heel hun leven op wachtten. Ze hebben hun bucketlijst klaar voor als ze zestig zijn of ouder, maar houden geen rekening met lichamelijke of andere beperkingen die ze onderwijl kunnen oplopen. Leef nu! Wacht niet op later. Er wordt voorspeld dat mensen uit generatie X zullen werken tot ze zeventig zijn, die uit de volgende generatie wellicht tot hun tachtigste.

8. Maak slaap, voeding en dagelijkse beweging een deel van je dagelijkse DNA

Veel managers willen sterke, daadkrachtige leiders zijn. Ze willen competent en productief zijn. Ze zoeken strategieën, regels en trainingen om hen daarbij te ondersteunen. Ze grijpen naar managementboeken, methodologieën en volgen opleidingen. Natuurlijk kan dat allemaal helpen, maar om zo’n leider te worden moet je eerst en vooral gezond zijn.  Leiderschap en welzijn gaan hand in hand. Dat betekent dat je zelf voldoende fit bent. Dat je voldoende slaapt. Dat je gezond eet. Maar ook dat je vriendschappen onderhoudt. Dat je tijd doorbrengt met je familie. Niet eenvoudig te combineren?

Probeer dat met de gouden driehoek van de gezonde mens: slaap, voeding en beweging.

  • ‘Voldoende slaap is een begin’, schreef Arianna Huffington in haar nieuw boek The Sleep Revolution: Transforming your life, one night at a time. Uit haar onderzoek blijkt dat slechts 1 procent de mensen, met de juiste genen, genoeg heeft aan drie tot vijf uur slaap. De rest van ons, 99 procent, heeft zeven tot negen uur slaap nodig. Huffington spreekt van de crisis van de slaap. Slaapgebrek heeft een invloed op elk aspect van onze gezondheid.
  • Lichamelijke gezondheid is mentale gezondheid. Investeer erin. Neem tijd om te bewegen, maar laat het niet ten koste gaan van slaap. Heel wat mensen staan erg vroeg op om te fitnessen en kweken op die manier een chronisch gebrek aan slaap. Ook ik maakte me hieraan schuldig voor ik het aan den lijve moest ondervinden. Bewegen is een uitstekende manier om je humeur te boosten en in vorm te geraken. De oude Grieken dachten al wandelend na. Wandelen geeft ons energie, frisse ideeën en we komen op ons pad nog andere mensen tegen ook.
  • Voeding is minstens even belangrijk. Dwing jezelf niet tot crashdiëten, maar neem eetgewoontes die je kan handhaven. Doe alles met mate, niet met een obsessieve bezetenheid.

Waak over de gouden driehoek van slaap, voeding en beweging in je dagelijks leven. Het is je levens-DNA waarmee je de juiste snelheid instelt. Doe het niet uit schuldgevoel of om anderen te imiteren.
Doe het voor jezelf, voor je team, je omkadering, je business, je familie en vrienden.

9. Goeie relaties zijn de basis voor een gelukkig leven

Harvard kan zich op de borst kloppen voor de langste studie ooit – 75 jaar – over de ontwikkeling van volwassenen. Het onderzoek toont aan dat goede relaties ons gelukkiger en gezonder houden. Niet geld, wat je bereikt of hoe beroemd je bent. De grootste lessen die ze uit hun studie trekken:

  • Sociaal contact is goed voor ons. Eenzaamheid is dodelijk.
  • Het gaat niet om het aantal vrienden of het al dan niet hebben van relaties, het is de kwaliteit van de relatie die telt.
  • Goeie relaties beschermen niet alleen het lichaam, maar ook het brein.

Onze smartphone mag dan nog de zapper zijn van ons digitale leven, het zijn toch de contacten in levende lijve die ons gezond houden. Zie wat een lockdown nog maar met ons doet! We mogen relaties nooit vanzelfsprekend gaan vinden. We moeten ze onderhouden en er energie in steken via menselijke contacten. Voed ze, waardeer ze en ontwikkel ze op elk punt in je leven.

Ik hoop dat deze negen principes je kunnen inspireren. Jij zal er ongetwijfeld andere en betere aan toevoegen.



Olivier Van Düuren Na 20 jaar bij Microsoft nu CEO van The Dualarity met één doel: mensen en organisaties futureproof maken.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.