Nederlandse uitzendbureaus creëren nieuw type grensarbeider

In Nederland blijken een aantal uitzendbureaus buitenlandse werknemers in Duitsland te huisvesten. Daarvoor kopen ze in Duitse gemeenten in het Duitse grensgebied een aantal woningen, die vervolgens aan de buitenlandse arbeidskrachten worden verhuurd. Daarbij moeten echter geregeld mistoestanden worden vastgesteld.

Dat blijkt uit Duitse getuigenissen in de Nederlandse krant NRC Handelsblad. Onder meer wordt erop gewezen dat de woningen vaak in erbarmelijke staat blijken. Tevens worden in de panden vaak een grote groep werknemers gehuisvest. Maar er zijn ook diverse andere problemen.

Hinder

Nederland kampt met een gebrek aan betaalbare woningen. Daarom zoeken een aantal wervingsbureaus naar mogelijkheden over de Duitse grens. “Daarbij komen echter een aantal problemen aan het licht”, verduidelijkte Peter Hinze, burgemeester van de Duitse grensgemeente Emmerich, in een getuigenis tegenover de Nederlandse krant.

“In die woningen worden vaak elf tot vijftien buitenlandse werknemers ondergebracht. Er wordt in Duitsland bovendien ongeveer dezelfde huur aangerekend als in Nederland, maar tegelijkertijd kan wel op lagere Duitse woonlasten worden gerekend. Deze tactiek loont voor de uitzendbureaus dan ook echt de moeite.” 

Emmerich, een gemeente in de buurt van de Nederlandse stad Arnhem, telt ongeveer 30.000 inwoners. “Ongeveer een tiende van de totale populatie bestaat echter uit Roemenen en Polen”, merkte burgemeester Hinze op. “Dat getal heeft bovendien alleen betrekking op personen die officieel zijn geregistreerd.”

“Het aantal arbeidsmigranten in Emmerich is de voorbije jaren sterk gestegen. Die bevolkingsgroep bestaat nagenoeg uitsluitend uit Oost-Europeanen die in Nederland werken. Bovendien is hun huisvesting vaak bijzonder zorgwekkend.”

Goedkoopste huizen opgekocht

“De uitzendbureaus kopen vaak de goedkoopste huizen op de markt. Een groot deel van deze panden vertoont aanzienlijke gebreken, maar de uitzendbureaus laten het na de nodige herstellingen uit te voeren. Bovendien klagen omwonenden ook over een gebrek aan integratie en overlast.”

In de Kreis Borken, een arrondissement dat uit zeventien Duitse grensgemeenten bestaat en 380.000 burgers telt, klinken gelijkaardige klachten. “Arbeidsmigranten die in Nederland worden tewerkgesteld, kunnen in Duitsland onder de radar blijven”, voert de lokale politica Elisabeth Schwenzow aan.

“De controle van de Nederlandse overheid op de naleving van de wetgeving wordt nu eenmaal moeilijker als mensen in het buitenland wonen. Uitzendbureaus kunnen in die omstandigheden gemakkelijker hoge huren vragen en mensen op deze manier uitbuiten.”

“Nederland verdient het geld, terwijl Duitsland met de problemen wordt geconfronteerd”, betoogt Hinze nog. Volgens de Duitse gemeenten kan het probleem alleen worden opgelost wanneer Nederland ingrijpt en zijn bedrijven verplicht buitenlandse werknemers rechtstreeks in dienst te nemen, zonder op de tussenkomst van gespecialiseerde wervingsbureaus beroep te doen.

Dit zal het volgens de Duitse gemeenten minder waarschijnlijk maken dat de buitenlandse werknemers door uitzendbureaus in een goedkope huisvesting over de grens worden ondergebracht.

(evb)

Meer