Singapore stelt zijn visumregels bij om krapte op lokale arbeidsmarkt te verlichten

Singapore herziet zijn visumregels, zodat de Aziatische stadstaat de kans zou krijgen om opnieuw meer buitenlandse werknemers aan te trekken. Dat heeft Tan See Leng, de Singaporese minister van Werk, aangekondigd. Singapore wordt momenteel met een bijzonder krappe arbeidsmarkt geconfronteerd. Hierdoor dreigen lonen en prijzen verder te zullen stijgen.

De nieuwe visumregels moeten op die problemen een antwoord bieden. De nieuwe wet wordt begin volgend jaar van kracht.

Wereldwijde financiële hub

De nieuwe visumregels hebben betrekking op buitenlandse arbeidskrachten die minstens op een salaris van 30.000 Singaporese dollar (ongeveer 21.400 euro) per maand zouden kunnen rekenen. Deze groep zou in Singapore een werkpas voor een periode van vijf jaar kunnen krijgen.

Ook gezinsleden van deze expats zouden de kans krijgen om in Singapore werk te zoeken. Uitzonderlijke kandidaten uit de sport, kunst, wetenschap en de academische wereld die niet aan de salariscriteria voldoen, zouden eveneens voor het nieuwe visum in aanmerking komen.

“Zowel bedrijven als talent zijn op zoek naar veilige en stabiele plekken om te investeren, wonen en werken”, motiveerde Tan See Leng het nieuwe initiatief. “Singapore is zo’n plek. We moeten dan ook alle kansen benutten om de positie van Singapore als wereldwijde hub voor talent te versterken.”

De aankondiging is de meest recente maatregel in een reeks van initiatieven die de Singaporese regering dit jaar heeft genomen om de krappe arbeidsmarkt aan te pakken en internationale bedrijven aan te trekken. Die inspanningen zijn ingegeven door het streven van de stadstaat om zich als een wereldwijd leidinggevend financieel centrum te ontwikkelen.

Vele economische sectoren hebben de voorbije periode in Singapore loonsverhogingen voorzien om talent aan te trekken. Gevreesd wordt echter dat deze escalatie van de loonkosten de inflatie, die al het hoogste punt in veertien jaar heeft bereikt, verder zal opdrijven.

Weekend

Vanaf september volgend jaar zal Singapore ook een einde maken aan de vereiste dat een vacature in eerste instantie voor lokale kandidaten wordt opengesteld vooraleer buitenlandse arbeidskrachten zouden kunnen worden aangetrokken.

Die maatregel werd vroeger ingevoerd om de lokale tewerkstelling te bevorderen en de animositeit bij de lokale bevolking tegenover buitenlanders af te zwakken. Bovendien zullen aanvragen voor werkpassen voortaan ook sneller worden afgehandeld.

“De nieuwe initiatieven waren broodnodig”, benadrukt Amit Gupta, voorzitter van de ondernemersorganisatie TiE Singapore. “Toptalent is immers bijzonder mobiel en er zijn een aantal concurrerende hubs die eveneens tot deze selecte groep werknemers toegang proberen te krijgen.”

De nieuwe maatregelen moeten Singapore in staat stellen om beter te kunnen concurreren met rivalen zoals Hongkong en de Verenigde Arabische Emiraten, maar ook met locaties zoals Australië of het Verenigd Koninkrijk.

Uit statistieken blijkt dat vorig jaar meer dan zevenhonderd financiële professionals vanuit Hongkong naar Singapore zijn verhuisd. Tegelijkertijd wordt erop gewezen dat de Verenigde Arabische Emiraten de arbeidsvergunning voor expats gevoelig heeft versoepeld. Daar moeten aanvragen voor een visum niet langer door een werkgever worden gedekt.

Het land heeft zelfs zijn weekend naar zaterdag en zondag verschoven om zich meer aan de wereldwijde markten aan te passen. Dubai positioneert zich bovendien als een wereldwijde cryptohub.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20