Nederlands bedrijf bouwt ‘gigantisch’ superjacht voor Jeff Bezos

Jeff Bezos, oprichter van Amazon en de rijkste man op aarde, zou binnenkort de eigenaar zijn van een megajacht ter waarde van 500 miljoen dollar, bijna dubbel zoveel als wat hij voor de Washington Post betaalde. Het Nederlandse Oceanco bouwt het enorme vaartuig. 

Hoewel er nog maar weinig details bekend zijn over het superjacht, zou het een lengte hebben van 127 meter en komt het met een kleiner schip met een helikopterplatform, volgens financieel persbureau Bloomberg

Het project heet Y721, dat door de Nederlandse jachtbouwer Oceanco ontwikkeld wordt, heeft meerdere dekken en drie grote masten. Het zou volgens Bloomberg het grootste zeiljacht zijn dat ooit in Nederland is gebouwd en zou volgende maand klaar moeten zijn, bijna twee jaar nadat het werd besteld. 

Andere details over het jacht zijn niet bekend en ook Oceanco wil niets lossen. ‘Het is ons beleid om nooit iets te zeggen over onze klanten vanwege hun privacy’, zegt een woordvoerder van het Nederlandse bedrijf tegen RTL Z

Half miljard dollar

Het prijskaartje zou volgens Bloomberg neerkomen op meer dan een half miljard dollar, een fractie van de 75 miljard dollar die Bezos alleen al in 2020 heeft verdiend. De Amazon-topman slaagde er vorig jaar in om de eerste persoon ter wereld te worden met een persoonlijk vermogen van meer dan 200 miljard dollar. 

Bovendien zal Bezos binnenkort meer tijd hebben om op zijn nieuwe speeltje rond te varen. In het derde kwartaal stapt hij namelijk op als CEO van Amazon. Hij zal de rol van uitvoerend voorzitter in de raad van bestuur van Amazon op zich nemen. Andy Jassy, CEO van Amazon Web Services, volgt Bezos op.

Booming business

Volgens de National Marine Manufacturers Association bereikte de verkoop van vaartuigen in de Verenigde Staten vorig jaar het hoogste niveau in 13 jaar. ‘2020 was een buitengewoon jaar voor de verkoop van nieuwe motorboten omdat meer Amerikanen het water opgingen om aan de pandemische stress te ontsnappen en veilig van het buitenleven te genieten’, klinkt het. 

Ook superjachten verkopen als zoete broodjes, zegt een analist aan Bloomberg. Makers van extravagante jachten kunnen de bestellingen nauwelijks bijbenen. ‘Het is onmogelijk om een plaats te krijgen in een nieuwbouwwerf. Ze zijn helemaal volgeboekt.’

(lb)

Lees ook: De 4 superjachten van de toekomst … komen uit Nederland

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20