Jeff Bezos heeft voor bijna 2 miljard dollar aan aandelen verkocht

Jeff Bezos, CEO van Amazon, heeft deze week voor bijna 2 miljard dollar aan aandelen van z’n e-commercebedrijf verkocht. Dat blijkt uit documenten van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

De topman heeft afgelopen dinsdag voor 684 miljoen dollar aan aandelen van Amazon verkocht, leren de documenten. Het was niet de enige verkooptransactie van deze week. Maandag had Bezos ook al voor 1,27 miljard dollar aan aandelen verkocht. Het totaal komt daarmee uit op 1,95 miljard dollar.

Niet de eerste keer

De transacties vonden plaats in het kader van een vooraf overeengekomen 10b5-1 handelsplan, staat er te lezen in de documenten. Zo’n handelsplan biedt insiders van bedrijven de mogelijkheid een van tevoren vastgesteld plan op te stellen om aandelen van het bedrijf te verkopen in overeenstemming met de wetgeving inzake handel met voorkennis.

Het is niet de eerste keer dat Bezos in groten getale zijn aandelen van Amazon van de hand heeft gedaan. In februari heeft de CEO ook al voor 4,1 miljard dollar aan aandelen verkocht. Afgelopen november heeft hij 3 miljard dollar aan aandelen verkocht.

Blue Origin financieren

Bezos zei eerder dat hij elk jaar ongeveer 1 miljard dollar aan Amazonaandelen zou verkopen om zijn ruimte-exploratiebedrijf, Blue Origin, te financieren. Dat bedrijf heeft woensdag bekendgemaakt dat het zijn eerste astronaut deze zomer naar de ruimte zal sturen.

De CEO van Amazon heeft ook extra kapitaal gereserveerd voor het Day One Fund, de organisatie die hij in september 2018 lanceerde om onderwijs te bieden in gemeenschappen met lage inkomens en dakloosheid tegen te gaan. Afgelopen november kende het fonds 98,5 miljoen dollar aan subsidies toe aan 32 groepen.

Naar verwachting zal Bezos zich binnenkort meer toespitsen op dergelijke initiatieven. In het derde kwartaal stapt hij namelijk op als CEO van het bedrijf. Hij zal de rol van uitvoerend voorzitter in de raad van bestuur van Amazon op zich nemen. Andy Jassy, CEO van Amazon Web Services, volgt Bezos op.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20