Nederland zegt volgende week toetreding van Bulgarije tot Schengenzone te gaan blokkeren

Nederland heeft op vrijdag aangekondigd dat het zal instemmen met de toetreding van Roemenië en Kroatië tot het Schengengebied, maar dat het de toelating van Bulgarije zal blijven blokkeren.

Waarom is dit belangrijk?

De Schengenzone regelt vrij verkeer van goederen en mensen over de Europese grenzen. Het is in principe de paspoortvrije zone van de Europese Unie, maar ook niet-EU landen zoals IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein behoren tot de ruimte van vrij verkeer.

Context: De weigering van Den Haag botst met het verzoek dat het Europees Parlement halverwege november deed.

  • Destijds drong het er bij de EU-lidstaten op aan om Roemenië en Bulgarije “zo snel mogelijk” toe te laten tot het Schengengebied.
  • Maar, Bulgarije voldoet volgens de Nederlandse ministerraad nog niet aan de vereiste voorwaarden om toe te treden, zoals het naar behoren bewaken van de landsgrenzen, de democratische rechtsstaat en de bestrijding van corruptie.
  • Verschillende politici in Den Haag drukten de afgelopen weken hun zorgen uit over het land. Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Eric van der Burg (VVD), zei vorige week dat de regering nog twijfelt over de toetreding van Bulgarije. En zijn collega Wopke Hoekstra (CDA) van Buitenlandse Zaken zei op vrijdag dat het “nog te vroeg” is voor een toetreding van Bulgarije.
  • Volgens Hoekstra moet namelijk eerst duidelijk worden dat het land een “functionerende rechtsstaat is, die in staat is om corruptie en de georganiseerde misdaad aan te pakken”.
  • Premier Mark Rutte (VVD) uitte ook zijn zorgen over het Balkanland en roept de Europese Commissie op Bulgarije nog eens te onderzoeken: “Het kan zijn dat Bulgarije volgend jaar wel zo ver is, maar dan moeten die onderzoeken eerst plaatsvinden. We kunnen niet vaststellen of Bulgarije alles goed op orde heeft.”
  • “Je zou theoretisch het risico lopen dat via zo’n land een migratiestroom op gang komt”, aldus de premier tegen de NOS

Unaniem: Volgende week op 8 december staat de uitbreiding van Schengen op de agenda van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken. Alle ministers moeten unaniem akkoord gaan met de toelating van nieuwe landen, waardoor Nederland in zijn eentje de toetreding kan tegenhouden.

  • De NOS tekent op dat het echter niet bekend is of de toetreding van de drie landen als “één pakket” wordt behandeld. Dat zou namelijk betekenen dat een “nee” tegen Bulgarije ook de toetreding van Kroatië en Roemenië tegenhoudt.
  • Roemenië en Bulgarije wachten al ruim tien jaar op de toelating tot de Schengenzone. Hoewel ze aan alle technische criteria voldoen, stuitten ze op verzet van sommige leden omdat de EU hen herhaaldelijk heeft bekritiseerd over justitiële hervormingen en de rechtsstaat.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.