Griekenland en Bulgarije openen “cruciale zuid-noord energiebrug” om Russisch gas te vervangen

De leiders van Griekenland en Bulgarije hebben vrijdag in de Griekse stad Komotini een nieuwe pijpleiding ingehuldigd voor de levering van aardgas uit Azerbeidzjan aan Bulgarije. Recent werd de levering van Russisch gas aan Bulgarije volledig gestopt, als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne.

Tijdens de inhuldiging van het nieuwe systeem benadrukte de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis het belang van de nieuwe verbinding. “Dit is niet zomaar een gaspijpleiding, maar een cruciale zuid-noord energiebrug”, aldus de premier. Hij voegde daaraan toe dat Europa een gezamenlijk antwoord moet formuleren op de “bewuste keuze van Moskou om natuurlijke hulpbronnen te gebruiken als politiek chantagemiddel”. 

Kiril Petkov, demissionair premier van Bulgarije, stelde dat de pijpleiding de energiekaart van Europa zal veranderen. “Ons land krijgt voor het eerst toegang tot andere niet-Russische energiebronnen”. 

Eind april draaide de Russische gasleverancier Gazprom de kraan dicht voor Polen en Bulgarije. Het Kremlin eiste namelijk dat betalingen van gas voortaan in roebels werden uitgevoerd, iets wat beide landen in het licht van de Europese sancties niet zagen zitten. Bulgarije verbruikt ongeveer 3 miljard kubieke meter gas per jaar, waarvan meer dan 90 procent afkomstig was uit Rusland.

Grieks energieknooppunt

De 182 kilometer lange pijpleiding, die 220 miljoen euro kostte, loopt van de noordoostelijke Griekse stad Komotini naar Zagora in Bulgarije. Het systeem begint met een initiële capaciteit van zo’n 3 miljard kubieke meter gas per jaar, met het vooruitzicht op een toekomstige uitbreiding tot 5 miljoen kubieke meter. De eerste commerciële leveringen zullen naar verwachting op 1 oktober beginnen.

Onderwijl is Griekenland bezig zichzelf om te vormen tot een energieknooppunt voor de Balkan. Het land verdeelt fossiele brandstoffen uit de Kaspische en Middellandse Zee en hernieuwbare energie uit Egypte. Griekenland bouwt ook een terminal voor vloeibaar gas in de noordoostelijke haven van Alexandroupolis, die volgens Mitsotakis in de toekomst extra gas zal leveren voor de nieuwe Grieks-Bulgaarse pijplijn. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20