Nederland laat lockdown los: versoepelingen vanaf zaterdagochtend, maar horeca blijft er dicht

De Nederlandse overheid heeft beslist om de coronamaatregelen terug te versoepelen. Vanaf zaterdagochtend mogen niet-essentiële winkels, kappers en scholen weer open. De horeca en de cultuursector moeten nog dicht blijven.

In Nederlandse huishoudens zal men een algemene zucht van opluchting gelaten hebben vrijdagavond. Premier Mark Rutte en pasbenoemd minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers kondigden namelijk een versoepeling van de coronamaatregelen aan. Hoewel Nederlanders hiermee het einde zien van een maandlange lockdown, blijft de regering zeer voorzichtig.

Dit zijn de nieuwe maatregelen in Nederland:

  • De niet-essentiële winkels en niet-medische contactberoepen zoals kappers mogen terug hun deuren openen. Dat kan wel maar tot 17 uur, ook zal er maar een beperkt aantal personen tegelijkertijd in de winkels toegelaten worden.
  • De scholen mogen terug op locatie lesgeven. Ook hier geldt een beperkte capaciteit: maximaal 75 leerlingen voor het hoger onderwijs. De leerlingen zijn ook verplicht om hun mondmaskers te dragen tijdens de les.
  • Sportclubs mogen hun activiteiten hervatten. Voor leden ouder dan 18 jaar is een geldig Covid Safe Ticket verplicht om deel te mogen nemen aan binnenactiviteiten.

De Nederlandse horeca en culturele sector komen met een lege handen thuis. Horecazaken, bioscopen, musea, theaters en concertzalen moeten de deuren nog steeds dicht houden.

Op 25 januari zal de Nederlandse regering de mogelijkheid voor een heropening van deze sectoren bekijken. De Belgische horecazaken zullen dus nog enkele dagen zoet zijn met de opvang van dorstige en hongerige Nederlanders.

Weg met het stoffen mondmasker

Bovenop de versoepelingen zijn ook enkele onderdelen van het coronabeleid aangepast. Zo bant de Nederlandse overheid alle stoffen mondmaskers. In België zijn de stoffen maskers ook al verboden in alle zorginstellingen zoals woonzorgcentra, revalidatiecentra en psychiatrische verzorgingshuizen.

Daarnaast gelden voortaan ook nieuwe quarantaineregels voor Nederlanders die een hoogrisicocontact hebben gehad. Wie minstens een week geleden een boosterprik had, of minder dan acht weken geleden besmet werd met het coronavirus, hoeft niet meer in quarantaine na zo’n hoogrisicocontact als ze geen symptomen hebben.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.