Nederige managers zijn sterke hefboom voor verbetering

Leiders die bereid zijn om over hun fouten na te denken en van die ervaring te leren, kunnen voor bedrijven een sterke meerwaarde bieden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ohio State University, gebaseerd op een enquête bij meer dan 450 managers uit een brede waaier bedrijfstakken.

Waarom is dit belangrijk?

Leiders die bereid zijn om de tijd te nemen en na te denken over de lessen die ze uit hun eigen fouten hebben kunnen trekken, tonen een grotere nederigheid. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat deze eigenschap managers efficiënter maakt. Bovendien bleek dit type leiders in een aantal gevallen ook hun teams tot betere prestaties te inspireren.

Verwachtingen: Onderzoeksleider Jasmine Jasmine Hu, professor management aan de Ohio State University, merkt op dat iedereen - zelfs de beste leiders - onvermijdelijk fouten zullen maken.

  • Vaak wordt van deze individuen nochtans verwacht dat ze dominant en zelfverzekerd optreden en de persoonlijkheden zijn die fouten herstellen in plaats van te maken.
    • "Die houding kan hen juist minder efficiënt maken", waarschuwt Hu. "Inzicht in de eigen blinde vlekken en kwetsbaarheden kan helpen om e
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer