Navo-chef loopt niet hoog op met Europese militaire projecten

Op de Veiligheidsconferentie in München heeft Navo-secretaris-generaalJens Stoltenberg gezegd dat de EU zich niet kan verdedigen zonder de VerenigdeStaten en het Verenigd Koninkrijk. Hij liet weten tegen militaire projecten opEU-niveau te zijn. 

Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg staat niet te springen van Europese militaire projecten: “Ze kunnen de band tussen Europa en de VS verzwakken, dupliceren wat de Navo nu al doet, of discrimineren tegen leden van de Navo die niet bij de EU horen”, zegt Stoltenberg op de VN-Veiligheidsconferentie in München. In 2017 wilde de EU al een hechtere militaire samenwerking om te voorkomen dat lidstaten ondoelmatig geld uitgeven op eigen initiatief. Sommigen vrezen dat er op die manier verstoring komt binnen de NAVO door een soort van industrieel protectionisme. 

De EU wil ook dat er een regeling komt over het gezamenlijk gebruik vantransportvliegtuigen en trainingsmissies starten in zwakke staten. Volgens Stoltenberg hebben de EU-lidstaten de NAVO-bondgenoten hard nodig. “De realiteit is dat de EU Europa niet kan beschermen. Na de Brexit zal tachtig procent van de defensie-uitgaven binnen de Navo van niet-EU-leden komen”, zegt hij. Ook zijn kernwapens een reden van de onmisbaarheid van NAVO. Zo praatten de VS en Groot-Brittannië over het gebruik ervan. 

Meer