Kan ‘natuurlijke waterstof’ Europa helpen om de klimaatdoelstellingen te halen?

Het Franse energiebedrijf La Française d’Énergie (FDE) heeft in het noordoosten van Frankrijk, in de regio Lotharingen, een grote hoeveelheid natuurlijke waterstof gevonden. Als de initiële schattingen kloppen, kan het goedje een grote rol spelen bij de Europese energietransitie. 

Waarom is dit belangrijk?

De komende jaren willen Europese landen in sneltempo een energietransitie teweegbrengen om hun uitstoot te verminderen. Een van de manieren waarop dat moet gebeuren, is door massaal groene waterstof te gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen in sectoren die moeilijk te decarboniseren zijn, zoals de zware industrie. Maar daar wringt het schoentje: die waterstof moet geproduceerd worden met hernieuwbare energie, en de productiecapaciteit fors worden opgeschaald, indien Europa haar doelstellingen wil behalen. Natuurlijke bronnen zijn immers zeldzaam.

In het nieuws: Er zou zich onder Lotharingen zo’n 46 miljoen ton aan natuurlijke waterstof kunnen bevinden, wat het meteen een van de grootste bronnen in de wereld zou maken. 

  • Dat kan een grote impact hebben op de Europese klimaatambities. De EU produceert jaarlijks slechts zo’n 0,3 miljoen ton waterstof uit elektriciteit. De industrie gebruikt echter fors meer, zo’n 8 miljoen ton per jaar. De overgrote meerderheid van die gebruikte waterstof wordt dan nog geproduceerd met behulp
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer