Omstreden muziekdienst Napster vindt zichzelf opnieuw uit als… cryptobedrijf

Napster, dat twee decennia geleden bekendheid verwierf met het (illegaal) weggeven van muziek, plant een comeback gefocust op cryptomunten en NFT’s.

De rebranding kadert in de overname van Napster door investeringsfirma Hivemind Capital Partner. Dat berichten zowel Bloomberg als Business Insider.

  • Hivemind is het cryptoproject van voormalig Citigroup-executive (en cryptogekke) Matt Zhang.
  • De crypto-reïncarnatie van het Napster-platform zal op het blockchainnetwerk Algorand lopen.
    • Algorand had eerder Hivemind gesteund bij zijn overname van Napster voor een niet nader genoemd bedrag.
  • Napster zal zijn eigen munt, $NAPSTER, uitgeven waarmee gebruikers tickets en andere producten op het platform kunnen aanschaffen.
  • Het is de bedoeling dat $NAPSTER beperkt wordt tot 10 miljard tokens, zegt Zhang.
    • Niettemin merkt hij op dat een afbakening van de circulatievoorraad “betekenisloos” is totdat het precieze gebruik van de munt op zijn blockchain is uitgewerkt.

Peer-to-peer

Napster was de eerste peer-to-peer-downloadservice voor muziek: bij een dergelijke dienst downloaden gebruikers audiobestanden van elkáar, in plaats van van een server.

Regelmatig lekte nieuwe muziek van grote artiesten uit op het platform – nog voor de cd-release. Dat illegale muziekaanbod gold als steen des aanstoots voor onder meer de rockband Metallica, die Napster een breed gemediatiseerde rechtszaak aanspande (en ze won).

Napster blijft ook nu trouw aan zijn roots door muziekliefhebbers op de voorgrond te plaatsen. In zijn “lite paper”, die vandaag op zijn website werd gepubliceerd, schrijft het bedrijf dat het gefocust is op “artiesten en het versterken van hun creativiteit in Web3 en de echte wereld.”

Cryptovolatiliteit

De comeback van Napster komt op een moment dat het zeer slecht gaat met crypto. Aandelenmarkten wereldwijd blijven immers in de greep van zorgen over inflatie en recessie. Samen met andere risicovolle activa zijn daarom ook digitale munten veel van hun waarde verloren.

Zo is de totale marktkapitalisatie van cryptomunten gedaald tot onder de 1 biljoen dollar, van een hoogtepunt van 3 biljoen dollar. Bitcoin, de meest waardevolle cryptomunt, koerst vandaag onder de 20.000 dollar; in november vorig jaar tikte die bijna de 70.000 dollar aan.

“Ondanks de kortstondige volatiliteit in de markt, blijf ik persoonlijk zeer, zeer optimistisch over hoe dit eigenlijk een echte use case (…) zal bieden, en eigenlijk een paradigmaverschuiving zal brengen in vele sectoren”, laat Zhang optekenen door Bloomberg.

Limewire

Eerder dit jaar raakte overigens bekend dat ook de herrezen versie van LimeWire, een gelijkaardig platform als Napster destijds, zich op de cryptowereld zal richten. Limewire 2.0 zal dienstdoen als marktplaats voor non-fungible tokens (NFT’s).

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20