Nabestaanden voorzitter Samsung betalen erfbelasting van bijna 11 miljard dollar

De familie van Lee Kun-hee, de overleden voorzitter van Samsung Electronics, heeft woensdag aangekondigd dat ze een erfenisbelasting van meer dan 12 biljoen Zuid-Koreaanse won (ongeveer 10,78 miljard dollar) zal betalen. Dat is een van de grootste bedragen die ooit werden belast op een erfenis.

De erfbelasting van 10,8 miljard dollar is één van de grootste erfbelastingen ooit geheven in Zuid-Korea of zelfs wereldwijd. ‘De verschuldigde erfenisrechten komen overeen met drie tot vier keer de totale inkomsten van de Zuid-Koreaanse regering uit de successierechten van vorig jaar’, aldus de familie van Lee Kun-hee in een verklaring.

In schijven betalen

De familie zal de erfbelasting in zes schijven betalen gespreid over een periode van vijf jaar. De eerste betaling gebeurt deze maand. ‘Het is onze burgerplicht en verantwoordelijkheid om alle belastingen te betalen’, zeiden de nabestaanden in een mededeling.

Volgens de eerste berichten zal de familie de belasting betalen met dividenden en leningen. Het is niet duidelijk hoe de erfenis zal verdeeld worden onder de erfgenamen. Ze hebben wel al laten weten dat ze zo’n 900 miljoen dollar zullen schenken aan gezondheidszorg en medische doelen.

‘De collectie antiquiteiten, westerse schilderijen en werken van Koreaanse kunstenaars van wijlen voorzitter Lee – in totaal ongeveer 23.000 stuks – zal worden geschonken aan nationale organisaties’, aldus de familie.

Ruim 23 miljard dollar

Volgens het persagentschap Reuters wordt de nalatenschap van Lee Kun-hee geschat op ongeveer 23,4 miljard dollar. Lee’s aandelenportefeuille omvat 4,18 procent gewone aandelen Samsung Electronics en 0,08 procent preferente aandelen, een belang van 20,76 procent in Samsung Life Insurance, een belang van 2,88 procent in Samsung C&T en een belang van 0,01 procent in Samsung SDS.

Het is niet duidelijk wat er met de aandelen van de voormalige voorzitter gaat gebeuren. Beleggers vragen zich onder meer af of die verkocht zullen worden. ‘De beleggers waren over het algemeen teleurgesteld omdat geen details werden bekendgemaakt over hoe de belangen zullen worden verdeeld’, zei Lee Sang-hun, een analist bij HI Investment & Securities, in een reactie aan Reuters.

Lee Kun-hee heeft in oktober op 78-jarige leeftijd het leven gelaten. Hij kwam in 1987 aan het roer te staan na de dood van zijn vader, Lee Byung-chul, die het conglomeraat oprichtte. Lee was een van de rijkste mannen van Zuid-Korea en het tijdschrift Forbes plaatste hem in 2014 op plek 35 op de ranglijst van de machtigste personen ter wereld.

(jvdh)

Meer