Lee Kun-hee, de patriarch die Samsung groot maakte, is overleden

De voorzitter van Samsung Electronics, Lee Kun-hee, is zondag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Zuid-Koreaanse groep in een mededeling.

‘Voorzitter Lee overleed op 25 oktober in het bijzijn van zijn familie, onder wie vicevoorzitter Jay Y. Lee. Hij was een echte visionair die Samsung transformeerde van een lokale onderneming tot een toonaangevende innovator en industriële grootmacht’, klinkt het in het afscheidscommuniqué.

Zuid-Koreaanse Steve Jobs

Lee had sinds 1987 de leiding over Samsung, dat sinds die tijd is uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste producenten van smartphones, televisies en geheugenchips. Hij werd vaak met Apple-costichter Steve Jobs vergeleken. Samsung is een jarenlange concurrentiestrijd met de iPhone van Apple verwikkeld en is sinds 2012 het populairste smartphone-merk ter wereld, al komt het Chinese Huawei flink opzetten, zo blijkt uit gegevens van Statista.

Van Lee Kun-Hee werden in Zuid-Korea speelgoedpoppen gemaakt, net als van Apple-costichter Steve Jobs -EPA

In 2008 legde hij zijn bestuursfunctie bij het concern neer, omdat hij was veroordeeld voor belastingontduiking. Begin 2010 keerde hij echter alweer terug als voorzitter.

Lee was bedlegerig sinds hij in 2014 een hartaanval kreeg. Na zijn hartaanval nam zijn zoon Jay Y. Lee, die ook in rechtszaken genoemd wordt, als vicevoorzitter zijn taken waar als feitelijke topman.

Machtig en rijk

Lee was een van de rijkste mannen van Zuid-Korea en het tijdschrift Forbes plaatste hem in 2014 op plek 35 op de ranglijst van de machtigste personen ter wereld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20