Na koersstijging van bijna 400 procent duikt het meme-aandeel Bed Bath & Beyond diep in het rood: wat is er aan de hand?

Nu en dan trekt een meme-aandeel alle aandacht naar zich toe. Zo hebben heel wat beleggers tijdens de zomervakantie aandelen van de Amerikaanse woonwarenhuisketen Bed Bath & Beyond gekocht. Het aandeel deed het dan ook bijzonder goed, althans tot medio augustus.

Het aandeel van Bed Bath & Beyond zat, na een korte opflakkering eerder dit jaar, deze zomervakantie opnieuw in de lift, maar de keten lijkt het schooljaar alsnog in mineur te starten. Tussen 1 juli en 17 augustus was de koers gestegen met 390 procent tot iets meer dan 23 dollar. Intussen is de waarde gezakt tot 8,9 euro (gebaseerd op openingskoers woensdag), wat dus meer dan een halvering is.

Wat is er aan de hand?

Bed Bath & Beyond is een meme-aandeel, waardoor het soms wordt blootgesteld aan enorm volatiele koersbewegingen. Tijdens de zomervakantie viel de keten in de smaak van de beleggers omdat de leden van de befaamde Reddit-groep Wallstreetbets opriepen om het aandeel te kopen.

Net zoals destijds bij Gamestop het geval was, wouden ze de shorters uit de markt prijzen. Dergelijke beleggers lenen aandelen om die vervolgens meteen te verkopen. Doel is om de uitgeleende aandelen op een later tijdstip terug te kopen tegen een lagere prijs. Het prijsverschil is dus winst voor die beleggers.

Ze speculeren met andere woorden op een koersdaling. Maar indien de prijs van het geshorte aandeel stijgt, kunnen shorters gedwongen worden om de uitgeleende aandelen vervroegd terug te kopen om grotere verliezen te voorkomen. Dat zorgt ervoor dat de aandelenkoers verder stijgt.

Plotse ommekeer

Midden augustus, na de stijging tot 23,1 dollar, kwam er plotsklaps een einde aan het enthousiasme. Op 18 augustus kwam aan het licht dat de activistische belegger Ryan Cohen een aanzienlijk deel van zijn aandelen (en opties) van Bed Bath & Beyond van de hand heeft gedaan. Hij bezat meer dan 7 miljoen aandelen en callopties.

Het blijft overigens slecht nieuws regenen voor beleggers met aandelen van de keten in hun portefeuille. Bed Bath & Beyond liet vandaag namelijk weten dat het 150 winkels zal sluiten. Daarbij zou 20 procent van het personeel zijn job verliezen. Voorts kondigde het bedrijf aan dat het voor 500 miljoen dollar nieuwe financiering heeft gevonden, waaronder een lening ten belope van 375 miljoen dollar. Bed Bath & Beyond gaat ook tot 12 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Resultaat: het aandeel nam bij de start van de handelsdag een duik van 26 procent.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20